Συνέντευξη Τύπου ΥΦΥΠΕΞ κ. Σπύρου Κουβέλη στο γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη (20/4/2010)

Ο ρόλος και η συμβολή της Ομογένειας στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι από τα βασικά θέματα συζήτησης του υφυπουργού Εξωτερικών Σπύρου Κουβέλη με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες και στελέχη ομογενειακών φορέων. "Γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια από τη σημερινή κυβέρνηση για να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση και να μπούμε σε μία νέα περίοδο ανάπτυξης", τόνισε ο κ. Κουβέλης, υπογραμμίζοντας ότι "η Ομογένεια είναι το όχημα μέσω του οποίου μπορεί να υπάρξει εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Αμερική και την Ελλάδα".

Ο υφυπουργός Εξωτερικών παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη και αναφέρθηκε στη συμμετοχή του ως εκπροσώπου της κυβέρνησης στους εορτασμούς των ομογενών για την 25η Μαρτίου, με αποκορύφωμα τη μεγαλειώδη παρέλαση που έγινε την Κυριακή στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν, καθώς και στις επαφές που είχε με αρκετούς επιχειρηματίες, αξιωματούχους πολιτειακών και δημοτικών αρχών και στελέχη ελληνοαμερικανικών φορέων. Ο κ. Κουβέλης τόνισε ότι "στόχος μας είναι η παρουσίαση της εικόνας της Ελλάδας και τα πραγματικά στοιχεία σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, όπως επίσης και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για να ξεκινήσουμε μία νέα αναπτυξιακή πορεία για τη χώρα".

Όσο αφορά τις επαφές του με επιχειρηματικούς κύκλους σημείωσε ότι "εξετάζουμε τη δυνατότητα προώθησης αυξημένης οικονομικής συνεργασίας. Άλλωστε, η οικονομική διπλωματία είναι και το αντικείμενό μας στο Υπουργείο Εξωτερικών, επιδιώκοντας κυρίως την προώθηση επενδύσεων στην Ελλάδα".

Ο κ. Κουβέλης είχε συνάντηση και με τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, κατά την οποία "δώσαμε πάρα πολύ μεγάλο βάρος και στο θέμα της αξιοποίησης της ελληνικής κοινότητας εδώ και των αποδήμων στην προσπάθεια της Ελλάδας να ξεπεράσει την κρίση", όπως επεσήμανε, προσθέτοντας ότι "είχα επίσης συνάντηση και με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζον Χολμς, επικεφαλής για την ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ, με τον οποίο συζήτησε τη συνεργασία μέσα από την πολυεθνική αναπτυξιακή βοήθεια που παρέχει η χώρα μας. Του εξήγησα ποιες είναι οι δικές μας πρωτοβουλίες, ποιες είναι οι δικές μας προτεραιότητες και με ποιον τρόπο μπορούμε να συνεργαστούμε για να έχουμε αυξημένη αποτελεσματικότητα και σε αυτήν τη συνεργασία", υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης.

Αναφερόμενος γενικότερα στις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με την οικονομική κρίση είπε: "Η ελληνική κυβέρνηση καταβάλλει μία μεγάλη προσπάθεια να υπάρξει ένας μηχανισμός στήριξης που θα ενεργοποιηθεί εφόσον χρειαστεί και αυτό έχει και μία διπλή έννοια: πρώτο, η κυβέρνηση έχει καταφέρει να αναδείξει ότι η Ελλάδα δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση, αλλά το ζήτημα αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη και δεύτερον ότι υπάρχει ένας μηχανισμός-ασπίδα της Ελλάδας απέναντι στα φαινόμενα κερδοσκοπίας που έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ την κατάσταση για μας. Από εδώ και πέρα θα ληφθούν οι αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το εάν θα ενεργοποιηθεί ή όχι αυτός ο μηχανισμός στήριξης, αλλά ακόμα νομίζω ότι είμαστε σε μία διαδικασία που αξιολογείται το πώς και αν θα γίνει".

Στη συνέχεια, ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι ο μηχανισμός βοήθειας της Ευρώπης προς την Ελλάδα δεν έχει πάρει ακόμη σάρκα και οστά γιατί "δεν έχει ζητηθεί επίσημα από την Ελλάδα" και "δεν υπάρχει ακόμα απόφαση για το αν θα ζητηθεί αυτή η ενεργοποίηση του μηχανισμού σύμπραξης της ΕΕ με το ΔΝΤ", υπογραμμίζοντας ότι "εξαρτάται και από την ανταπόκριση των αγορών στην προσπάθεια της χώρας για δανεισμό από το εξωτερικό. Αυτή τη στιγμή εξετάζεται η αναγκαιότητα και το πώς θα ενεργοποιηθεί αν χρειαστεί".

Συμβολή της Ομογένειας

Στην ερώτηση τι ζητά η ελληνική κυβέρνηση από την Ομογένεια και πως θα μπορούσαν οι ομογενείς να συμπαρασταθούν και να βοηθήσουν στην παρούσα οικονομική κρίση, ο υφυπουργός Εξωτερικών, μεταξύ άλλων, τόνισε: "Η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται δύο πράγματα: Το ένα και βασικότερο είναι ότι η Ομογένεια, που σε μεγάλο βαθμό είναι ο πρεσβευτής της Ελλάδας στις χώρες που βρίσκεται, μπορεί, έχοντας μία ενημέρωση για το που πραγματικά βρίσκεται η χώρα μας, να μεταφέρει αυτή την πληροφόρηση ώστε να υπάρχει σωστή ενημέρωση σ΄αυτές τις χώρες, όπως εδώ, στις ΗΠΑ. Είναι σημαντικό να δοθεί το μήνυμα-απάντηση σε διάφορες Κασσάνδρες που λένε ότι η Ελλάδα τελείωσε, θα πτωχεύσει κλπ. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να πτωχεύσει και αυτό είναι ένα μήνυμα που πρέπει να μεταφέρεται από τους ομογενείς.

Το δεύτερο είναι ότι η Ομογένεια μπορεί να συνεργαστεί πολύ στενά, κι αυτός είναι, όπως είπα και πριν, ένας από τους λόγους της επίσκεψής μου εδώ, ώστε να κινητοποιήσει βοήθεια, όχι με την έννοια της οικονομικής βοήθειας, αλλά συνεργασία σε οικονομικό επίπεδο. Ειδικά για την περίπτωση των ΗΠΑ, ο σημερινός όγκος διμερούς εμπορίου ανάμεσα στις χώρες είναι λιγότερος από ένα δισεκ δολάρια. Αυτό είναι ένα πάρα πολύ μικρό ποσό, ειδικά εάν σκεφτεί κανείς τη σημασία της αμερικανικής αγοράς και τις δυνατότητες της Ελλάδας να προωθήσει προϊόντα, τεχνογνωσία και λοιπά. Σ΄ αυτό το θέμα, λοιπόν, η Ομογένεια μπορεί να παίξει πάρα πολύ μεγάλο ρόλο. Εμείς θέλουμε να αξιοποιήσουμε της παρουσία της για να προσελκύσουμε επενδύσεις στην Ελλάδα. Η Ομογένεια να είναι το όχημα μέσω του οποίου θα υπάρξει εντατικοποίηση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στην Αμερική και την Ελλάδα. Φυσικά, υπάρχει και μία τρίτη παράμετρος, την οποία, νομίζω, σχεδόν δεν χρειάζεται καν να την αναφέρω, γιατί ήδη η Ομογένεια κάνει πολλή δουλειά σ΄ αυτό. Είναι η υποστήριξη των εθνικών θεμάτων της Ελλάδας. Αυτό πρέπει να συνεχιστεί, πρέπει να υπάρξει μία παρουσία της Ομογένειας και σε όσο πιο υψηλό επίπεδο γίνεται. Νομίζω ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού πριν από μερικές εβδομάδες ήταν μια σημαντική εξέλιξη για την αναθέρμανση της επαφής της Ελλάδας με τις ΗΠΑ και για τη δραστηριοποίηση της Ομογένειας προς αυτή την κατεύθυνση".

Απλούστευση διαδικασιών για επενδύσεις στην Ελλάδα

Στη συνέχεια, απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Κουβέλης, τόνισε ότι "η κυβέρνησή μας κάνει μια πολλή μεγάλη προσπάθεια για να απλουστεύσει το γραφειοκρατικό και πολυδαίδαλο σύστημα για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα" και "ήδη, η υπουργός Οικονομίας, η κ. Κατσέλη, παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το σχέδιο νόμου που ετοιμάζει για να απλουστεύσει τη διαδικασία έναρξης επιχειρήσεων και επενδυτικών έργων". Πρόσθεσε επίσης ότι "δεν είναι η μόνη πρωτοβουλία. Υπάρχουν κι άλλες, όπως για παράδειγμα η νομοθετική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας για την απλούστευση των επενδύσεων στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας – που είναι πολύ σημαντικός για την Ελλάδα – ηλιακή, αιολική ενέργεια κλπ. Αυτό έχει ήδη περάσει από το Υπουργικό Συμβούλιο και συζητείται ήδη στις επιτροπές του Κοινοβουλίου και θα νομοθετηθεί πολύ σύντομα. Και υπάρχει μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες που σιγά-σιγά ξεδιπλώνονται σε αντίστοιχους τομείς, τουρισμός, γεωργία κλπ, ώστε να δίνεται η δυνατότητα στους επενδυτές να αισθάνονται αυτή τη σιγουριά. Δε φτάνει όμως να υπάρχει μόνο η νομοθεσία. Χρειάζεται να περάσουμε και σε μία νοοτροπία που λέει ότι ‘δεν ξεκινούν όλα από το κράτος’, ξεκινούν και από την πρωτοβουλία των ίδιων των επιχειρηματιών να κάνουν business to business".

Σε ερώτηση πού βρίσκεται το θέμα για τη δημιουργία μιας επιτροπής ή γενικά η συγκεκριμενοποίηση ιδεών για την προώθηση επενδύσεων από τις ΗΠΑ, που είχε συζητηθεί και στην πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες, ο κ. Κουβέλης ανέφερε: "Προφανώς, η δική μου επίσκεψη εντάσσεται στο follow up της επίσκεψης του Πρωθυπουργού. Στο πλαίσιο μιας τέτοιας επιτροπής, που θα σχεδιάσουμε μαζί με το Γραφείο Πρωθυπουργού και τα συναρμόδια υπουργεία στο επόμενο σύντομο χρονικό διάστημα, θα καθοριστούν ποιες θα είναι ακριβώς οι πρωτοβουλίες. Ο Πρωθυπουργός, στο Υπουργικό Συμβούλιο που έγινε την περασμένη Τρίτη, ανέφερε την πρόθεσή του να υλοποιήσουμε μια σειρά από επενδυτικά συνέδρια στην Ελλάδα. Μια τέτοια πρωτοβουλία κατά τη γνώμη μου θα αφορά – και θα του το εισηγηθώ κατά την επιστροφή μου στην Αθήνα – την ενεργοποίηση αυτού του άξονα συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. Πιστεύω ότι σε ένα τέτοιο συνέδριο μπορεί να έχει πολύ σημαντικό ρόλο ο επιχειρηματικός κόσμος του Απόδημου Ελληνισμού στις ΗΠΑ. Δεν θέλω να εξαιρέσω κανένα, αλλά εδώ θέλω να βάλουμε τους πραγματικούς doers, δηλαδή αυτούς που μπορούν να προχωρήσουν σε επενδύσεις και συνεργασίες, και επιλεκτικά να δούμε ποιοι είναι αυτοί που μπορούν να έρθουν και να φτιάξουν γρήγορα πρωτοβουλίες οι οποίες θα έχουν αποτέλεσμα, αρχή, μέση και τέλος".

Ο υφυπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο είναι ο αρμόδιος από πλευράς κυβέρνησης για τα θέματα του Απόδημου Ελληνισμού, τόνισε: "Στην πράξη, είμαι αρμόδιος, δηλαδή ασχολούμαι συνεχώς. Μέσα σε όλα τα υπόλοιπα θέματα έχω και το αντικείμενο αυτό. Υπάρχει ένας θετικός προβληματισμός στην κυβέρνηση, τα ζητήματα του απόδημου Ελληνισμού να παραμείνουν άμεσα και τυπικά στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Ακριβώς διότι δίνει πάρα πολύ μεγάλη σημασία σ΄ αυτά. Εγώ από την πλευρά μου στο ΥΠΕΞ θα συνεχίσω να ασχολούμαι με αυτά, παρ’ όλο που η αρμοδιότητα θα είναι επισήμως στον Πρωθυπουργό. Νομίζω ότι αυτό είναι μια πολύ καλή σκέψη, αν θέλετε την προσωπική μου γνώμη στο θέμα, γιατί το Πρωθυπουργός πρέπει να αναδείξει τη σημασία που δίνει η Ελλάδα στους απόδημους Έλληνες και να λάβει πρωτοβουλίες με τη δική μας υποστήριξη και με την υποστήριξη άλλων υπουργείων. Για να μπορέσει ακριβώς να αξιοποιήσει το πολύ σημαντικό δυναμικό που υπάρχει".

Οικονομικά του ΣΑΕ

Αναφορικά με το ΣΑΕ και για το γεγονός ότι είχε προκηρυχθεί θέση Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, κάτι που δεν έχει υλοποιηθεί, και κατά πόσο έχει εγκαταλειφθεί αυτή η ιδέα, ο κ. Κουβέλης απάντησε: "Δεν εγκαταλείφθηκε η ιδέα. Αυτό που έγινε είναι ότι η θέση προκηρύχθηκε ως μη όφειλε και θα σας πω γιατί. Διότι με την τροποποίηση που είχε γίνει στον οργανισμό του ΥΠΕΞ, η θέση του Γενικού Γραμματέα είχε καταργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και είχε δημιουργηθεί θέση Γενικού Διευθυντή. Αυτό λοιπόν που εξετάζουμε σήμερα είναι να δούμε αν θα κάνουμε την τροποποίηση στον οργανισμό για να επανέλθει η θέση αυτή ή εάν ενδιάμεσα θα κοιτάξουμε να έχουμε την τοποθέτηση κάποιου Γενικού Διευθυντή, τουλάχιστον για να μπορούμε να προχωρήσουμε αυτά τα θέματα. Το συζητήσαμε αυτές τις ημέρες με τον Πρωθυπουργό και κοιτάζουμε να δούμε ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό σχήμα, διότι αυτό που μας ενδιαφέρει δεν είναι να καλύψουμε θέσεις, αλλά η συνεργασία με τον Απόδημο Ελληνισμό".

Σε άλλη ερώτηση για τα οικονομικά του ΣΑΕ και για το πού "πάνε αυτά τα λεφτά;", ο υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε: "Για το τι ξοδεύεται για το ΣΑΕ, φυσικά υπάρχει εικόνα. Δηλαδή, τα χρήματα που δίδονται από το ελληνικό δημόσιο, διατίθενται μέσα από διαδικασίες και φυσικά υπάρχει εικόνα. Για το πώς το ΣΑΕ επιλέγει να διαθέσει αυτούς τους πόρους, υπάρχουν πάλι συγκροτημένοι μηχανισμοί από τον ίδιο (το φορέα), που πρέπει να αποδίδουν λογαριασμό. Αυτά είναι θέματα που θέλω να εξετάσω, αλλά δεν έχουμε προλάβει να το κάνουμε". Ο κ. Κουβέλης πρόσθεσε επίσης ότι "δική μας πρόθεση – και αυτό ισχύει για οποιονδήποτε παίρνει χρηματοδότηση από το ελληνικό δημόσιο – είναι να αποδίδει ακριβή λογαριασμό και να ξέρουμε ότι τα χρήματα που διατίθενται από το ελληνικό δημόσιο πηγαίνουν για να υπηρετήσουν τους σκοπούς που χρειάζεται".

Ο υφυπουργός Εξωτερικών θα συνεχίσει σήμερα τις επαφές του στη Νέα Υόρκη και απόψε θα μιλήσει στο πανεπιστήμιο Κολούμπια με θέμα τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης για την έξοδο από την κρίση, την αναπτυξιακή πολιτική και τις αλλαγές που γίνονται στην Ελλάδα. Την Τετάρτη και την Πέμπτη θα βρίσκεται στο Σικάγο, όπου θα έχει συναντήσεις με επιχειρηματίες, στελέχη της Ομογένειας, με το δήμαρχο της πόλης και με αξιωματούχους των πολιτειακών και δημοτικών αρχών της περιοχής.-
Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Διαδώστε το:
Ετικέτες:
Κατηγορία: Τύπος & ΜΜΕ

Slider by webdesign