Αξίζει να ξέρεις…..

Συμφωνία στη Μπανγκόκ
Ναυσιπλοΐα και αερομεταφορές θα συμπεριληφθούν στο διάδοχο του Κιότο

Associated Press
Πάνω από 160 χώρες συμμετείχαν στη διάσκεψη της Μπανγκόκ

Η διεθνής συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής που θα διαδεχτεί το Πρωτόκολλο του Κιότο το 2012 θα πρέπει να συμπεριλάβει τις και τις εκπομπές καυσαερίων από τα αεροπλάνα και τα πλοία, αποφάσισαν 160 χώρες στη διάσκεψη που πραγματοποίησε ο ΟΗΕ στην Ταϊλάνδη.

Όπως μεταδίδει από τη Μπανγκόκ το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το προσχέδιο της τελικής διακήρυξης αναφέρει ότι οι χώρες που συμμετέχουν στην προσπάθεια πρέπει να διερευνήσουν το πώς θα «περιορίσουν ή θα μειώσουν» τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από την αεροπλοΐα και τη ναυσιπλοΐα.

Οι δύο αυτοί τομείς της οικονομίας, που είχαν εξαιρεθεί από το Κιότο λόγω δυσκολιών στον γεωγραφικό προσδιορισμό τους, εκτιμάται ότι ευθύνονται για περίπου 3% των παγκόσμιων εκπομπών.
Στη μεγάλη σύνοδος για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε το Δεκέμβριο στο Μπαλί, οι ΗΠΑ και οι αναπτυσσόμενες χώρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με στόχο την υπογραφή της τελικής, δεσμευτικής συμφωνίας στα τέλη του 2009 στην Κοπεγχάγη.

Η σύνοδος της Μπανγκόκ είχε τον επίσημο στόχο να θέσει το σχέδιο εργασίας για την επίτευξη των αόριστων στόχων του Μπαλί. Η διακήρυξη της συνόδου προβλέπει τρεις συναντήσεις το 2009 πριν από τη σύνοδο της Κοπεγχάγης.

Σχεδόν όλες οι χώρες που μετέχουν στη Συνθήκη-Πλαίσιο του ΟΗΕ κατά της κλιματικής αλλαγής συμφωνούν ότι η συζήτηση για τα νέα όρια στην εκπομπή CO2 θα πρέπει να περιμένει μέχρι την ανάληψη καθηκόντων του νέου Αμερικανού προέδρου τον Ιανουάριο.

ΠΗΓΗ:Newsroom ΔΟΛ

 

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ:31/3/2008  Ξεκίνησε η διεθνής διάσκεψη της Μπανγκόκ για το κλίμα

Με στόχο την κατάρτιση του νέου χάρτη για την προστασία του Περιβάλλοντος το 2009
Με στόχο την κατάρτιση του νέου χάρτη για την προστασία του Περιβάλλοντος το 2009, ξεκίνησε σήμερα στην Μπανγκόκ η πενθήμερη διεθνής διάσκεψη που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με τη συμμετοχή 163 χωρών. Η διάσκεψη – η πρώτη μετά τις μαραθώνιες συνομιλίες του περασμένου Δεκεμβρίου στο Μπαλί της Ινδονησίας -έχει στόχο την προώθηση μιάς νέας συμφωνία, μετά την εκπνοή του πρωτόκολλου του Κυότο το 2012,για την μείωση της παγκόσμιας έκλυσης των αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% ως το 2050.

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπανι Κι Μουν σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του απηύθυνε έκκληση στους μετέχοντες στη σύνοδο της Μπανγκόκ να είναι «φιλοδοξοι» στους στόχους τους και να εργαστούν «σκληρά» για τη σωτηρία του πλανήτη από τις καταστροφικές συνέπειες της υπερθέρμανσης της γης. «Συγκεντρωθήκατε για να ξεκινήσετε μια διαδικασία συζητήσεων που έχουν στόχο να αλλάξουν τον ρουν της ιστορίας» τόνισε ο Μπαν Κι Μουν, σημειώνοντας ότι η Μπανγκόκ συνιστά «την αφετηρία εντατικών διαπραγματεύσεων για τα επόμενα δύο χρόνια».

Αν και όλες οι χώρες στα λόγια τάσσονται υπέρ της επίτευξης συμφωνίας για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη,υπάρχουν πολλές διαφωνίες στον τρόπο επίτευξης του στόχου αυτού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες η μόνη μεγάλη βιομηχανική χωρα που δεν έχει επικυρώσει το πρωτόκολλο του Κυότο,με την υποστήριξη της Ινδίας, της Κίνας και της Βραζιλίας, διαφωνούν για τα ποσοστά μείωσης των αερίων του θερμοκηπίου,ενώ η Ευρωπαικη Ενωση έχει καταστήσει σαφές πως οι ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες πρέπει να ηγηθούν των προσπαθειών για την σωτηρία της γης.

Θετικές οι οικονομικές προοπτικές για την επίτευξη του στόχου

«Η πρόκληση είναι να σχεδιαστεί μια συμφωνία που θα επιταχύνει την προσαρμοστικότητα και θα σταματήσει δραματικά τις παγκόσμιες εκμπομπές ρύπων μέσα στα επόμενα δέκα – δεκαπέντε χρόνια», δήλωσε με τη σειρά του ο Ίβο ντε Μπόερ, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Σύμβασης για τις Κλιματικές Αλλαγές (UNFCCC). «Κάτι τέτοιο», πρόσθεσε, «πρέπει να γίνει μ’ έναν τρόπο οικονομικά βιώσιμο και πολιτικά ισότιμο σ’όλο τον πλανήτη».

Η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα ολοκληρωθεί την επόμενη χρονιά και θα κορυφωθεί με τη σύνοδο που θα γίνει στην Κοπεγχάγη. Παράλληλα, με τη διάσκεψη της Μπανγκόκ, χθες πραγματοποίησε την εναρκτήρια συνεδρίαση του, το συμβούλιο για το Ταμείο Προσαρμογής με το πρωτόκολλο του Κιότο, στη Βόννη της Γερμανίας. Το συγκεκριμένο συμβούλιο αναζητά βέλτιστους τρόπους για την χρηματοδότηση ενεργειακών και φιλικών προς το περιβάλλον σχεδίων, απευθυνόμενο κυρίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο Ίβο ντε Μπόερ χαρακτήρισε την συγκεκριμένη προσπάθεια «μοναδική» και τόνισε ότι δεν πρόκειται για άλλο ένα «έξωθεν» οικονομικό βοήθημα, αλλά για ένα νέο «καθεστώς κλίματος» που πλέον αυτοχρηματοδοτείται. Μέχρι τώρα το Ταμείο Προσαρμογής στηρίζεται από την καταβολή φόρου 2% από τον Μηχανισμό Καθαρής Ανάπτυξης. Ο μηχανισμός αυτός επιτρέπει στις χώρες που έχουν την τεχνογνωσία να εκπονούν projects μείωσης εκπομπών των αερίων για λογαριασμό των αναπτυσσόμενων χωρών.

Το οικονομικό μέγεθος του εγχειρήματος αποτιμάται σήμερα σε 37 εκατ. ευρώ, αξία που αναμένεται να εκτοξευτεί την περίοδο 2008-2012 μέχρι και 300 εκατ. ευρώ.

πηγή:kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, UNFCCC

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Διαδώστε το:
Ετικέτες:
Κατηγορία: Uncategorized

Slider by webdesign