Συνέντευξη του Σπ. Κουβέλη στο διαδικτυακό ραδιόφωνο fmvoice.gr

«Απέσυρα την εμπιστοσύνη μου από τους εταίρους μας», ανέφερε μιλώντας στην fmvoice.gr ο ανεξάρτητος βουλευτής και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης, που διεγράφη την Κυριακή από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟK.

Αιτιολογώντας την ψήφο του, ο κ. Κουβέλης επεσήμανε πως ήταν ηθικό ζήτημα, τονίζοντας πως όλοι οι πολιτικοί θα πρέπει να αφουγκράζονται το τι θέλει ο λαός, ενώ επεσήμανε ότι επέλεξε την ανεξαρτητοποίηση, διότι έτσι πιστεύει πως εκφράζει τους χιλιάδες ψηφοφόρους του, ενώ σε περίπτωση παραίτησης από το βουλευτικό αξίωμα, ο αντικαταστάτης του ενδεχομένως να μην τηρούσε την ίδια στάση.

Σχετικά με το σημείο που βρίσκεται η χώρα, ο ανεξάρτητος βουλευτής επεσήμανε πως σε σημαντικό βαθμό φταίει το γεγονός ότι δεν κάναμε σωστά τη δουλειά μας και τάζαμε πολύ περισσότερα από εκείνα που γνωρίζαμε πως μπορούμε να κάνουμε.

Τόνισε επίσης, πως οι εκπρόσωποι της χώρας μας πήγαιναν στις διαπραγματεύσεις με περιορισμένες προσδοκίες, με αποτέλεσμα να μην έχουν τη δυνατότητα, λόγω «αμυντικής στάσης», να θέσουν κάποια θέματα από ελληνικής πλευράς, που θα έβαζαν διαφορετικούς όρους στις συζητήσεις.

Στην αρχή, σύμφωνα με τον κ. Κουβέλη, οι συζητήσεις είχαν χαρακτήρα υποστήριξης της Ελλάδας, με το πρώτο μνημόνιο να περιλαμβάνει και αναπτυξιακές δράσεις.

Στη συνέχεια έγινε η μεγάλη στροφή, με την προώθηση περιοριστικών μέτρων, που επέβαλαν περισσότερους φόρους και μείωναν στα εισοδήματα, πολιτική που προωθείται πλέον σε όλη την Ευρώπη καιαπειλεί να ισοπεδώσει τη μεσαία τάξη, καταργώντας κοινωνικά κεκτημένα δεκαετιών.

Ο κ. Κουβέλης έκανε αναφορά στη θητεία του, ως υφυπουργός αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία, σημειώνοντας ότι τοτε είχε υποστηρίξει την ανάγκη η Ελλάδα να μετατραπεί σε επενδυτικά θελκτική χώρα, με εγγυήσεις για τη σταθεροποίηση του επενδυτικού περιβάλλοντος. «Μόνο έτσι θα μπορούσαν να περιοριστούν δαπάνες, όπως π.χ. στρατιωτικές και να διοχετευθούν σε κοινωνικές και αναπτυξιακές δράσεις.

Για τη στάση της Γερμανίας στο πρόβλημα της κρίσης, ο ανεξάρτητος βουλευτής διακρίνει τέσσερα επίπεδα ως προς την πολιτική που ακολουθεί:

Επικρατεί μία κοντόφθαλμη σχεδόν λογιστική πολιτική
Με την πολιτική αυτή υποχωρούν οι αξίες και γίνεται ευκολότερη η εξαγορά πλούτου σε πολύ φθηνές τιμές.
Συγκεντρώνεται η δύναμη από την περιφέρεια σε ένα πανίσχυρο κέντρο και
Παρατηρούνται φαινόμενα κατάλυσης δημοκρατικών και κοινωνικών θεσμών, με ευθείες παρεμβάσεις στο πως λειτουργεί μία χώρα, όπως το πρόσφατο παράδειγμα με τις δηλώσεις Σόιμπλε.

Επεσήμανε, πάντως πως φωτεινή ελπίδα μέσα σε αυτό το τοπίο είναι οι δηλώσεις του υποψηφίου των Σοσιαλιστών για τη γαλλική προεδρεία Φρανσουά Ολάντ.

Σχετικά με το ότι στον ανασχηματισμό του περασμένου Ιουνίου δεν επιλέχθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου να παραμείνει στην κυβέρνηση, ο κ. Κουβέλης σημείωσε πως κατά τη θητεία του στο ΥΠΕΞ έγιναν αρκετά πράγματα, αλλά διαπίστωσε πως υπήρχε έλλειψη συντονισμού, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περίπτωση του Αστακού, μια επένδυση 4 δισ. ευρώ, κατά την οποία το υπουργείο Περιβάλλοντος βρέθηκε από την απέναντι πλευρά.

Θέμα καθοριστικής σημασίας είναι να απλοποιηθούν οι διαδικασίες σε επενδύσεις, όπως οι ΑΠΕ, για τις οποίες όπως αποκάλυψε ετοιμάζει πρόταση νόμου την οποία θα παρουσιάσει το επόμενο χρονικό διάστημα και θα καταθέσει στη Βουλή.

Επεσήμανε επίσης πως το μνημόνιο είναι πλέον νόμος του κράτους και θα πρέπει στην εφαρμογή του να περιληφθούν μέτρα με κοινωνική διάσταση, ώστε για να μη συνεχίσουμε να βυθιζόμαστε στην ύφεση.

Τέλος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην fmvoice.gr, ο ανεξάρτητος βουλευτής επανέλαβε πως δεν θα είμαι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές, αλλά «δεν παίρνω διαζύγιο από την πολιτική», όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ δήλωσε αντίθετος με τις «μεταγραφές» σε άλλους πολιτικούς χώρους, σημειώνοντας πως μία τέτοια κίνηση είναι σαν να αναζητούν τρόπους για να παραμείνουν στο σημερινό πολιτικό σύστημα.

Εκείνο που χρειάζεται περισσότερο απ’ όλα είναι να υπάρχει ξεκάθαρη ιδεολογία, τόνισε ο καλεσμένος της εκπομπής «Ο Καλός και ο Κακός Βγαίνουν Βόλτα στη Σοφοκλέους».

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Διαδώστε το:
Ετικέτες: , , , ,
Κατηγορία: Τύπος & ΜΜΕ

Slider by webdesign