2 Φεβρουαρίου : Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

2 Φεβρουαρίου : Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Ο  Πολιτικός Εκπρόσωπος Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Κουβέλης, με αφορμή τον εορτασμό της 2ας Φεβρουαρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Υγροτόπων, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

« Η παγκόσμια κοινότητα έχει προφανώς αναγνωρίσει ότι τα σύνθετα οικοσυστήματα που περιέχουν οι υγρότοποι είναι σημαντικά για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, προσφέροντας ενδιαίτημα σε πολλά απειλούμενα είδη πανίδας και χλωρίδας, ενώ παράλληλα παρέχουν ουσιαστικές υπηρεσίες στον άνθρωπο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ομαλή λειτουργία του υδατικού κύκλου.

Αντίθετα, η χώρα μας δε φαίνεται να συμμερίζεται την ίδια άποψη. Η θεσμοθέτηση των φορέων διαχείρισης όλων των υγροτόπων Ramsar το 2003 υπήρξαν σημαντικά βήματα προς μια βιώσιμη διαχείρισή τους, η οποία, όμως, ουδέποτε συνεχίστηκε ή ολοκληρώθηκε. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των στελεχών τους, η λειτουργία των Φορέων Διαχείρισης δυσχεραίνεται από τους λίγους και σίγουρα όχι εγγυημένους πόρους που διαθέτουν. Έτσι παρατηρείται μία προφανής έλλειψη συντονισμού δράσεων φύλαξης και διαχείρισης που αποτελούν τον πυρήνα της προστασίας της οποιασδήποτε προστατευόμενης περιοχής.

Μετά από τρεις δεκαετίες θεσμικής προστασίας διαπιστώνεται σήμερα η έλλειψη των απαραίτητων δομών, ακόμα κι όταν υπάρχουν οι υποδομές, και η απουσία των στοιχείων εκείνων που απαιτούνται για την ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των πολύτιμων αυτών περιοχών.

Την ίδια στιγμή, οι ίδιοι οι υγρότοποι υποβαθμίζονται σε τέτοιο βαθμό ώστε να χάνεται η μοναδική οικολογική τους αξία. Το κόστος της εγκατάλειψης και της υποβάθμισής τους είναι ανυπολόγιστο. Απαιτείται η περαιτέρω σχεδίαση ενός νέου βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης με στόχο την καλυτέρευση της παρούσας κατάστασης και τη διατήρηση του οικοσυστήματος προς όφελος των μελλοντικών γενεών».


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2009

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Διαδώστε το:
Ετικέτες:
Κατηγορία: Uncategorized

Slider by webdesign