Κοινή Συνέντευξη Τύπου για τον αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης στον Νομό Χαλκιδικής (26/5/2009)

Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, Σπύρος Κουβέλης, ο εισηγητής του ΚΤΕ ΠΕΧΩΔΕ, Γιάννης Μανιάτης, ο εισηγητής του ΚΤΕ Τουρισμού, Γιάννης Δριβελέγκας και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του Κινήματος, Κρίτων Αρσένης, έδωσαν σήμερα συνέντευξη Τύπου, σχετικά με ερωτήματα που θέτει το ΠΑΣΟΚ για τον αποχαρακτηρισμό δασικής έκτασης στον Νομό Χαλκιδικής.
 Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης Τύπου:
Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Καλησπέρα σε όλους. Είναι κοντά μου τρεις βουλευτές και ένας υποψήφιος ευρωβουλευτής. Σήμερα, θα θέσουμε κάποια ερωτήματα τα οποία αφορούν σε αποχαρακτηρισμό δασών στη Χαλκιδική. Θα ξεκινήσουμε με τον πολιτικό εκπρόσωπο για θέματα Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, τον κ. Κουβέλη.
Κύριε Κουβέλη, έχετε το λόγο.
ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καλησπέρα και από εμένα. Είμαστε σήμερα εδώ με  το ξεκίνημα της θερινής περιόδου της φετινής χρονιάς και βρισκόμαστε πάλι σε προεκλογικό περίοδο. Θέλω να υπογραμμίσω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η υβέρνηση του κ. Καραμανλή έχει συνδέσει το όνομά της στο μυαλό των Ελλήνων και στην ιστορία με μια μεγάλη καταστροφή του δασικού πλούτου της χώρας. Με τις δασικές πυρκαγιές και, θα περίμενε κανείς και περιμένει κανείς, να υπάρχει μια αυξημένη ευαισθησία και γρήγορα αντανακλαστικά σε θέματα που θίγουν το περιβάλλον και το δασικό πλούτο της χώρας.
                        Σήμερα εδώ έχουμε μια συγκεκριμένη περίπτωση προσπάθειας αποχαρακτηρισμού μιας δασικής περιοχής στη Χαλκιδική, για την οποία θα μας ενημερώσει με λεπτομέρεια και για τα ερωτήματα που τίθενται ο συνάδελφος, Γιάννης Δριβελέγκας και θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας στο πλαίσιο μιας συνεπούς πολιτικής για την προστασία του περιβάλλοντος και την πράσινη ανάπτυξη και να αναδεικνύουμε και να διεκδικούμε με απαίτηση από την κυβέρνηση να διευκρινίζονται τέτοια θέματα και να μην επιτρέπεται να υπάρχει χειροτέρευση της κατάστασης προστασίας του περιβάλλοντος στη χώρα.
Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Ευχαριστούμε πολύ. Ο βουλευτής μας από τη Χαλκιδική κ. Δριβελέγκας έχει το λόγο.
Γ. ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ: Κι εγώ να σας καλησπερίσω και να σας ευχαριστήσω. Έχει περιέλθει στα χέρια μου δημόσιο έγγραφο όπου, όπως είπε ο κ. Κουβέλης, με αυτό το έγγραφο επιχειρείται αποχαρακτηρισμός δεκαεπτά χιλιάδων στρεμμάτων στην περιοχή του Πόρτο Καράς. Εμείς δεν καταγγέλλουμε,  απλώς θέτουμε ερωτήματα να δούμε τι επιχειρείται με αυτό το έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Δασών Κεντρικής Μακεδονίας. Και θέλουμε απαντήσεις από την πολιτεία και κυρίως από την κυβέρνηση και από τους αρμόδιους υπουργούς.
                        Ρωτάμε τι ακριβώς αφορά αυτή η συγκεκριμένη γνωμοδότηση που διατυπώνεται σε απάντηση σε συγκεκριμένο αίτημα της Διεύθυνσης Δασών Χαλκιδικής και του Δασάρχη Πολυγύρου. Αυτό το αίτημα για αποχαρακτηρισμό πόσα στρέμματα αφορά; Και γιατί ενώ στη γνωμοδότηση γίνεται επίκληση του άρθρου 14 του νόμου 998/79 υπάρχει στη συνέχεια σύσταση – υπόδειξη, θα το δείτε και στο έγγραφο που θα σας διανεμηθεί, υπάρχει στη συνέχεια σύσταση – υπόδειξη προς τον αρμόδιο Δασάρχη να λάβει υπόψη του τη συγκεκριμένη σημερινή πραγματική  κατάσταση και την εμφανιζόμενη κατάσταση το έτος ’79.
                        Ο νόμος 998 λέει ότι πάντα λαμβάνονται υπόψη οι αεροφωτογραφίες του ’45 και αν δεν είναι ευκρινείς, του 1960. Είναι μέγα το ερώτημα γιατί συστήνει η αρμόδια Διευθύντρια στο Δασάρχη και στη Διεύθυνση Δασών Χαλκιδικής να πάρουν υπόψη τους την κατάσταση του ’79. Και εν πάση περιπτώσει, αυτό αν ισχύει για τη συγκεκριμένη έκταση, ισχύει για κάθε πολίτη; Από εδώ και πέρα, δηλαδή, κάθε πολίτης μπορεί να παίρνει υπόψη του, σύμφωνα με την υπόδειξη, την κατάσταση που ήταν το ’79;
                        Άλλο ερώτημα. Εφόσον γίνει δεκτό αυτό το αίτημα για αποχαρακτηρισμό τι πλεονεκτήματα αποκτά ο ενδιαφερόμενος; Παράδειγμα, θα έχει αυξημένο συντελεστή δόμησης και ποιος θα είναι αυτός; Όλα αυτά τα ερωτήματα είναι πάρα πολύ σημαντικά για μας και για την περιοχή, αλλά κυρίως δείχνουν και μια νοοτροπία που έχει αυτή η κυβέρνηση με πλάγιους τρόπους να προσπαθεί να αποχαρακτηρίσει τέτοιες εκτάσεις. Εγώ μένω και εμείς μένουμε σε αυτό και ζητάμε διευκρινίσεις και απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς. Κυρίως από τον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εποπτεύει τα δάση και βεβαίως από όλους τους άλλους υπουργούς, αλλά κυρίως από τον κ. Χατζηγάκη.
                        Θα παρακολουθούμε το θέμα μέχρι να λάβουμε απαντήσεις που θα μας δείχνουν ότι δεν πρόκειται να θιγεί το περιβάλλον, ιδιαίτερα σε μία πολύπαθη περιοχή όπως είναι η Χαλκιδική. Γιατί γνωρίζετε καλά, ότι όλο αυτό το χρόνο η Χαλκιδική ήταν στο επίκεντρο των ανομιών της κυβέρνησης με το θέμα του Βατοπεδίου και με άλλες εκτάσεις. Αυτή η ιστορία πρέπει να λάβει τέλος για το νομό. Ευχαριστώ.
Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Ευχαριστούμε πολύ. Ο βουλευτής Αργολίδας και εισηγητής του ΚΤΕ ΠΕΧΩΔΕ κ. Μανιάτης.
Ι. ΜΑΝΙΑΤΗΣ: Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής. Το ζήτημα της αξιοποίησης και προστασίας των ευαίσθητων δασικών οικοσυστημάτων της χώρας που αποτελούν και ένα σημαντικό τμήμα του πλουτοπαραγωγικού πλούτου αυτού του τόπου αν μπορεί να γίνεται «αλά καρτ» ή με βάση συγκεκριμένες και γνωστές συνταγματικές ρυθμίσεις και νομοθετικές προβλέψεις; Διότι προκαλεί πραγματικά απορία κατά πόσο μία Προϊσταμένη Διεύθυνση Δασών μπορεί με ένα εσωτερικό υπηρεσιακό έγγραφο να διαμορφώσει θεσμικό καθεστώς, το οποίο στη συνέχεια θέτει το επόμενο ερώτημα κατά πόσο η συγκεκριμένη υπηρεσιακή αλληλογραφία ήταν ή δεν ήταν σε γνώση του αρμόδιου πολιτικού προϊσταμένου.
                        Κατά συνέπεια, ερώτημα πρώτο αν η προστασία δασών γίνεται με βάση τους νόμους ή με βάση τις προσωπικές ερμηνείες του κάθε υπηρεσιακού παράγοντα.
Ερώτημα δεύτερο κατά πόσο ο πολιτικός προϊστάμενος αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωρίζει και αν συμφωνεί κεντρικά υπηρεσιακά και πολιτικά με τη συγκεκριμένη γνωμάτευση.
Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Ευχαριστούμε. Θα κλείσουμε τον κύκλο των ερωτημάτων που θα θέσουμε με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή τον κ. Αρσένη.
Κ. ΑΡΣΕΝΗΣ:  Ευχαριστώ. Πραγματικά περιμένουμε να δοθούν πειστικές απαντήσεις, για να πληροφορηθούν όλοι οι πολίτες, αν αυτή η υπόθεση είναι άλλη μια περίπτωση που η κυβέρνηση αυτή προσπαθεί να τσιμεντοποιήσει τη χώρα και να ωφελήσει συγκεκριμένα συμφέροντα εις βάρος του περιβάλλοντος, της πολιτιστικής κληρονομιάς και των τοπικών κοινωνιών.
Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Ευχαριστούμε πολύ. Υπάρχουν ερωτήματα;
Δ. ΛΑΓΟΥ:  Καταρχήν να ρωτήσω αν έχετε υπόψη σας για ποιον ιδιώτη μιλάμε αν μιλάμε για ιδιώτη στον οποίο θα εκχωρηθεί η αποχαρακτηριθείσα πια έκταση. Και να ρωτήσω επίσης βεβαίως ο κ. Δριβελέγκας επικαλέστηκε το 14 του 958 αλλά η διαδικασία όπως την περιγράψατε με τις αεροφωτογραφίες κλπ. εμένα μου θυμίζει την προσπάθεια της κυβέρνησης να ανατρέψει το άρθρο 24 του Συντάγματος. Άρα έχουμε παραβίαση συνταγματικών διατάξεων εκτός των άλλων.
Ι. ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ: Το έγγραφο αφορά την «Τουριστική – Γεωργική – Εξαγωγική Α.Ε.». Την περιοχή δηλαδή του Πόρτο Καράς. Τώρα με την ερμηνεία και την εκτίμηση που δίνετε εσείς, συμφωνούμε και εμείς, γι’ αυτό και θέτουμε αυτό το ερώτημα προς τον αρμόδιο υπουργό.
ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ:  Να προσθέσω στο ερώτημα της κυρίας Λαγού, ότι έχουμε δει σε πάρα πολλά συνεχιζόμενα επεισόδια από αυτή την κυβέρνηση καταρχήν την προσπάθεια να αλλάξει το άρθρο 24. Στη συνέχεια, είδαμε την προσπάθεια να καταστρατηγηθεί εκ των πραγμάτων το άρθρο 24 και θυμίζω τις προσπάθειες και μέσα από τη σύνταξη των δασικών χαρτών που είχε κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ να αλλάξει τις ημερομηνίες αναφοράς και φυσικά με τέτοιου είδους ερμηνευτικές διατάξεις και ερμηνευτική αλληλογραφία θα μπορούσε εκ των πραγμάτων αν ισχύσει το προηγούμενο να υπάρξει ένα πολύ αρνητικό προηγούμενο για την προστασία των δασών.
                        Θέλω να ξανατονίσω ότι για άλλη μια φορά βλέπουμε να γίνεται αυτή η συζήτηση σε μία περίοδο που ξεκινάει η κρίσιμη περίοδος για την πυροπροστασία που κινδυνεύουν τα δάση της χώρας και για άλλη μια φορά όπως έχω και προσωπικά αλλά και συνολικά καταγγείλει το ΠΑΣΟΚ ξαναβλέπουμε να κλείνεται το μάτι σε ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι στην πλευρά της προστασίας των δασών. Απαιτούμε να υπάρξει μια ξεκάθαρη απάντηση από την κυβέρνηση.
Δ. ΜΠΟΤΩΝΗΣ: Ήθελα να ρωτήσω αν αυτή η συγκεκριμένη έκταση έχει στο παρελθόν είτε στο πρόσφατο είτε στο απώτερο μπει σε διαδικασία αποχαρακτηρισμού. Και δεύτερον, που βρίσκεται τώρα; Δηλαδή είμαστε κοντά στη φάση αποχαρακτηρισμού;
Γ. ΔΡΙΒΕΛΕΓΚΑΣ: Εμείς κ. Μποτώνη αυτή τη στιγμή, θέτουμε αυτά τα ερωτήματα μια συγκεκριμένης πράξης, της πράξης της Γενικής Διεύθυνσης Δασών της Κεντρικής Μακεδονίας.
                        Το τι θα γίνει δεν το γνωρίζουμε, περιμένουμε πρώτα τις απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό. Δεν συσχετίζουμε με καμία άλλη περίπτωση και δεν μας αφορά. Εάν και στο βαθμό που είναι παράνομη ή παράτυπη εμείς έχουμε χρέος και υποχρέωση και να το αναδείξουμε, αλλά και να προστατεύσουμε, όπως είπε και ο Σπύρος Κουβέλης, ιδιαίτερα το περιβάλλον και τα δάση.
Μ. ΚΑΡΑΚΛΙΟΥΜΗ: Κάποια άλλη ερώτηση; Ευχαριστούμε πολύ.
Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Διαδώστε το:
Ετικέτες:
Κατηγορία: Τύπος & ΜΜΕ

Slider by webdesign