Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ κ. Σπύρου Κουβέλη στο Ρ/Σ «ΑΝΤ1» (26/3/2010)

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο κ. Σπύρος Κουβέλης Υφυπουργός Εξωτερικών στην τηλεφωνική μας γραμμή, τον καλωσορίζουμε και τον συγχαίρουμε.

 

κ. ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καλημέρα και στους δύο σας και στους ακροατές μας.  

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τον συγχαίρουμε γιατί αυτό το οποίο συνέβη, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί επιτυχία. Με την έννοια ότι πέσαμε στα μαλακά ή τέλος πάντων όχι δεν πέσαμε πάνω σε καρφιά.

 

κ. ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καταρχήν δεν πέσαμε, αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα. Δηλαδή ξέρετε ότι ήταν εξαιρετικά σημαντικό να καταφέρουμε να πετύχουμε μια συμφωνία και πραγματικά νομίζω τα συγχαρητήρια ανήκουν κατά κύριο λόγο στον Πρωθυπουργό και στην ομάδα που δούλεψε πολύ εντατικά μαζί του γι΄ αυτή την προσπάθεια από την αρχή.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως την παρτίδα ο Τρισέ την έσωσε.

 

κ. ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Και ο Τρισέ. Και αυτή η κίνηση είναι πάρα πολύ σημαντική, αλλά υπήρξε και η στήριξη από πάρα πολλές πλευρές και κυρίως νομίζω ότι υπήρξε η κοινή συνείδηση πια ότι, όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, χρειάζεται να καταλάβουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα ενιαίο σύνολο και πρέπει να λειτουργεί σαν τέτοιο.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να λειτουργήσουμε λίγο και εμείς με όρους φαντασίας κ. Κουβέλη μπορείτε να μας πείτε το χειρότερο σενάριο. Δηλαδή από τι γλιτώσαμε, τι θα μπορούσε να είχε συμβεί χτες;

 

κ. ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κοιτάξτε αν θέλει κανείς να περιγράψει το χειρότερο δυνατό σενάριο που θα μπορούσε να βρεθεί μια χώρα έχοντας αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Ελλάδα, είναι να μην υπάρξει καμία στήριξη για εγγύηση προς μια χώρα ότι μπορεί να δανείζεται στις αγορές με ρεαλιστικό επιτόκιο…

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να τη στείλουν πακέτο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο;

 

κ. ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Όχι δεν είναι αυτό το χειρότερο. Το χειρότερο, γιατί ακόμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θα ήταν ότι χειρότερο: Φαντάζεστε, πρώτον πηγαίνοντας στο ΔΝΤ χωρίς τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ουσιαστικά μια χώρα είναι ακάλυπτη και βρίσκεται πρακτικά εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρόλο που είναι μέλος, παρόλο που συνεχίζει να βρίσκεται σε μια κατάσταση, που ουσιαστικά οι δικοί της της έχουν γυρίσει την πλάτη. Και βέβαια είναι να φτάσει στο σημείο να γίνει βορά στα θηρία της τοκογλυφίας. Γιατί αυτό αντιμετωπίσαμε. Δηλαδή, το ζητούμενο εδώ ήταν – και ακριβώς αυτό επιτεύχθηκε χτες – να μπορεί η Ελλάδα να βγει στις διεθνείς αγορές για να δανειστεί, γιατί δεν ζητήσαμε χρήματα από τους Ευρωπαίους, αλλά να δανείζεται με λογικούς όρους, γιατί καταλαβαίνετε ότι ένας δανεισμός με υπέρογκα επιτόκια, σημαίνει ότι φορτώνουμε με ένα χρέος τη χώρα, την οποία μετά πώς θα…

 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πέσανε τα spreads τώρα;
 

κ. ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν έχω παρακολουθήσει τα δεδομένα σήμερα το πρωί αλλά θεωρώ με βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα μπορεί να δανείζεται με πραγματικούς όρους αγοράς και όχι με όρους χώρας χρεοκοπημένης.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως κ. Κουβέλη το γκρίζο σημείο και το λένε οι πάντες, μέχρι και ο Τρισέ το είπε, είναι το γεγονός ότι μπαίνει επισήμως πλέον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε όλη αυτή τη διαδικασία και σε επίπεδο επιτήρησης και σε επίπεδο παροχής βοήθειας σε μια χώρα μέλος της ζώνης του ευρώ. Δεν μένει απέξω δηλαδή.

 

κ. ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν μένει απέξω, αλλά και ούτως ή άλλως αυτό απ’ όσο φαινόταν και από τις προθέσεις που είχαν εκφραστεί κυρίως από τη Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες θα μπορούσε να είναι και είναι αναμενόμενο από αυτή τη διαδικασία. Από την άλλη όμως το ότι είναι μειοψηφική η συμμετοχή του, σημαίνει ότι συμμετέχει σε επίπεδο χρηματοδότησης, εάν και εφόσον αυτό χρειαστεί και δεύτερον το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εφόσον μπαίνει και υπόκειται στα δεδομένα και στους όρους που βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είναι το ίδιο πράγμα με το να ήταν αυτοτελώς μόνο του.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπορείτε πρακτικά να μας εξηγήσετε τι σημαίνουν για τη ζωή όλων μας όσα αποφασίστηκαν χτες στις Βρυξέλλες;

 

κ. ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Να σας πω με δύο κουβέντες. Σημαίνουν πρώτον ότι η Ελλάδα θα μπορεί να συνεχίσει να εκτελεί τις πληρωμές της σαν χώρα, εννοώ οι κρατικές πληρωμές χωρίς να αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας. Δηλαδή αυτό σημαίνει ότι μισθοί, συντάξεις, πληρωμές του δημοσίου μπορούν να συνεχίσουν να γίνονται, γιατί αλλιώς θα γινόταν πάρα – πάρα πολύ δύσκολο.

 

Να σας πω πολύ απλά ότι σε όλα τα Υπουργεία έχουμε μια αίσθηση, μια γνώση ότι αναμέναμε όλοι να δούμε πώς και με ποιο τρόπο θα παρθεί αυτή η απόφαση για να ξέρουμε πώς θα υλοποιηθούν οι κρατικοί προϋπολογισμοί.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή θα βρισκόμασταν, αν ήταν χειρότερα τα πράγματα, θα βρισκόμασταν μετέωροι ως δημόσιο ταμείο.

 

κ. ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Θα βρισκόμασταν σε κατάσταση ουσιαστικά αναστολής πληρωμών που καταλαβαίνετε ότι αυτό σημαίνει ουσιαστικά πτώχευση μιας χώρας.

 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το δεύτερο σημείο;
 

κ. ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Και το δεύτερο σημείο είναι, γι΄ αυτό και είπα ότι αυτό που είπατε για τον Τρισέ είναι σημαντικό, ότι και ο τραπεζικός τομέας έχει τη στήριξη που χρειάζεται για να μπορεί να δανείζεται επίσης από τις διεθνείς αγορές και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ώστε να μην υπάρξει πρόβλημα και στον τραπεζικό τομέα.

 

Αυτό είναι πολύ σημαντικό και σε κάτι που αν θέλετε αφορά και τη δική μου δουλειά, γιατί οι ελληνικές τράπεζες και στις γύρω από εμάς χώρες που έχουν πολύ αναπτυγμένα δίκτυα, πρέπει να έχουν την αξιοπιστία που χρειάζεται για να μπορούν να διεκδικούν το μερίδιό τους στις αγορές αυτές και να είναι και εφαλτήριο και για το εξαγωγικό εμπόριο της Ελλάδας και για να ανοίγουμε συνεργασίες.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για την ιστορία των πραγμάτων θα θέλαμε να μας εξηγήσετε την αντιφατικότητα που υπάρχει μεταξύ της απόφασης του Τρισέ, στην οποία συναίνεσαν βεβαίως και Γερμανοί αξιωματούχοι και της απόφασης του ευρωπαϊκού Συμβουλίου με την εμμονή της κας Μέρκελ σε πιο σκληρούς όρους και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

 

κ. ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Να σας πω δεν είμαι σίγουρος ότι πρόκειται για αντιφατικότητα, γιατί από τη μια πλευρά υπάρχει τελικά αυτή η απόφαση στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο πλαίσιο αυτό, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει για τον κρατικό δανεισμό, για το ότι η Ελλάδα μπορεί να πάει και να ζητήσει λογικά επιτόκια, κανονικά επιτόκια, σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση εγγυάται την αξιοπιστία της Ελλάδας.

 

Παράλληλα και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο και δεν θα έχει καμιά λογική να κάνει κάτι άλλο, παρά να εγγυηθεί και την αξιοπιστία της Ελλάδας και των τραπεζικών της συστημάτων. Νομίζω ότι είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος, πιθανώς η μια λιγάκι πιο…

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάντως για να είμαστε ρεαλιστές και να το προσγειώσουμε, δεν σώθηκε τώρα, μια ανάσα πήραμε, έτσι;

 

κ. ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κοιτάξτε αποφύγαμε πρώτον τα χειρότερα.

 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αυτό.
 

κ. ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Και δεύτερον αυτό που έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία και είναι μια ανάσα τεράστια, είναι ότι υπάρχει εγγύηση για την αξιοπιστία, γιατί θυμάστε αν γυρίσουμε μερικές βδομάδες πίσω, θυμάστε τι λέγαμε όλοι και το έλεγε και ο Πρωθυπουργός ότι το βασικό που έχει απολεστεί δεν είναι ούτε τα χρήματα ούτε η δυνατότητα να…

 
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είναι η αξιοπιστία μας.
 

κ. ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι η αξιοπιστία. Αυτό το ανασκευάσαμε με τεράστια επιτυχία θεωρώ και κυρίως τη στιγμή που από πολλές ευρωπαϊκές χώρες και κατά κύριο λόγο όπως το είχε εκφράσει και η Γερμανία η ίδια, δεν ήταν προφανές, δεν ήταν καθόλου προφανές.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και τώρα το ερώτημα που προκύπτει είναι αν πάμε σε μια διαδικασία, στην οποία θα χρειαστεί να ληφθούν και άλλα μέτρα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μπράβο, από το στόμα μου το πήρατε.

 

κ. ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κοιτάξτε, εγώ θα μείνω σε αυτό που ειπώθηκε και από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι επαρκή. Άρα θεωρώ ότι μέσα στο πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας που υπάρχει, έχει πειστεί και η Ευρώπη και ο υπόλοιπος κόσμος ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση είναι επαρκή. Αυτό που είναι πολύ κρίσιμο από εδώ και πέρα όμως, ξέρετε, είναι η εφαρμογή των μέτρων και γι΄ αυτό και εγώ ήμουν σαφώς υπέρ στη συζήτηση που έγινε και στο Υπουργικό Συμβούλιο, της στάσης του κ. Παπακωνσταντίνου που είπε ότι δεν πρέπει να αρχίσουμε να ξηλώνουμε το πουλόβερ και στο φορολογικό νομοσχέδιο. Δηλαδή δεν είναι η στιγμή να αρχίσουμε να κάνουμε εκπτώσεις στο σχεδιασμό αυτόν. Πρέπει να μείνουμε πολύ αυστηρά, με την έννοια του σταθερά, όχι του αυστηρά της τιμωρίας αλλά του αυστηρά ότι αν δεν εφαρμόσουμε σωστά το πρόγραμμά μας, όλος αυτός ο κόπος θα πάει τζάμπα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και απλώς αν μου επιτρέπετε πρέπει να αρχίσει η αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας. Έτσι δεν είναι;

 

κ. ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Απολύτως. Και θεωρώ ότι αυτό είναι και το μέτρο της επιτυχίας. Δηλαδή τώρα εξασφαλίσαμε το να μην πάθουμε ζημιά αλλά πρέπει κυρίως να καταφέρουμε να παράξουμε πλούτο, να το πω με αυτά τα λόγια.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για πρακτικούς λόγους, έτσι;

 

κ. ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Και για πρακτικούς λόγους γιατί ξέρετε κάποια στιγμή θα πρέπει να αρχίσουμε να αποπληρώνουμε και αυτό το χρέος. Αυτό το χρέος θα αποπληρωθεί μόνο εφόσον έχουμε ανάπτυξη στη χώρα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω τώρα κάτι άλλο. Ωραία όλα αυτά αλλά εσείς είστε Υφυπουργός Εξωτερικών και εδώ πέρα βρισκόμαστε στη δίνη μιας τουρκικής προκλητικότητας.

 

κ. ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι δυστυχώς ανησυχητικό αυτό. Καταλαβαίνετε ότι είναι ένα πολύ λεπτό θέμα και δεν θα ήθελα να μπούμε σε λεπτομέρειες τώρα στο πως ακριβώς, απλώς να σας πω ότι όπως ξέρετε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών ανέβαλε το ταξίδι που είχε προγραμματίσει για την Άγκυρα και αντίστοιχα και εγώ είχα προγραμματίσει ένα ταξίδι για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας Δευτέρα – Τρίτη.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ο κ. Χρυσοχοϊδης νομίζω.

 

κ. ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ο κ. Χρυσοχοϊδης έκανε το ίδιο γιατί είναι απλώς μια στάση μη παραδεκτή. Δεν είναι δυνατόν να συζητάμε για συνεργασία, δηλαδή να σας θυμίσω ότι πριν από μερικές εβδομάδες ήταν εδώ ο Υφυπουργός Εξωτερικών Εμπορίου της Τουρκίας ο κ. Τσαλαγιάν, όπου μιλήσαμε μαζί σε ένα συνέδριο που έγινε για την επιχειρηματικότητα, για την ανάπτυξη ανάμεσα στις δύο χώρες και είπαμε ότι το Αιγαίο πρέπει να είναι μια θάλασσα ειρήνης που να μας ενώνει κλπ. και λίγο μετά έχει κανείς αυτή τη συμπεριφορά. Καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει…

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αυτό τι σημαίνει κ. Κουβέλη, πώς το ερμηνεύετε εσείς ότι είναι διπρόσωπη η τουρκική κυβέρνηση ή ότι υπάρχουν δύο πυλώνες εξουσίας; Τουτέστιν η στρατιωτική, το βαθύ κράτος και ο Ερντογάν και τώρα μας δείχνει το πρόσωπό του το βαθύ κράτος της Τουρκίας; Ή μήπως είναι κάτι άλλο?

 

κ. ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν θέλω να μπω πάρα πολύ σε βάθος ως προς αυτό. Βέβαια, όπως λέτε, είναι γνωστό ότι στην Τουρκία υπάρχει το λεγόμενο «βαθύ κράτος», το οποίο προσπαθεί κάθε φορά να δημιουργήσει καταστάσεις, να το πω απλά. Αλλά από εκεί και πέρα εγώ θεωρώ ότι η ελληνική επιμονή ότι πρέπει να υπάρξει μια προσέγγιση και να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα με ειρηνικό τρόπο είναι και η σωστή προσέγγιση. Δηλαδή εμείς έχουμε πει ως Ελλάδα ότι θα στηρίξουμε και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, όχι όμως της Τουρκίας που κάνει αυτά τα πράγματα σήμερα, αλλά εφόσον σεβαστεί και τους κανονισμούς και τους κανόνες που υπάρχουν στο διεθνές δίκαιο και τα απαιτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με αυτές τις κινήσεις το μόνο που δεν κάνει είναι να σέβεται αυτά τα δεδομένα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να επανέλθω τώρα εγώ στα της πολιτικής. Εδώ με αφορμή την επικοινωνία που υπήρχε χτες του Πρωθυπουργού με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και τη στάση του κ. Σαμαρά, ο οποίος επικοινώνησε και με τον κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου, φαίνεται ότι δημιουργήθηκε ένα εθνικό μέτωπο χτες στις Βρυξέλλες.

 

κ. ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Και ευτυχώς θα προσθέσω.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και θα ήθελα να σας ρωτήσω αν θέλετε να το σχολιάσετε αυτό.

 

κ. ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ναι, θέλω να το σχολιάσω γιατί καταρχήν όταν υπάρχει τέτοιου είδους θετική αντίδραση από την αξιωματική αντιπολίτευση αυτό φυσικά πρέπει να έχει και τα θετικά σχόλια που του αξίζουν και νομίζω ότι ο κ. Σαμαράς σε αυτό έδειξε ότι καταλαβαίνει το κρίσιμο της στιγμής. Δεν ήταν μια ευκαιρία η χτεσινή που θα μπορούσε κανείς να κάνει αντιπολίτευση και έπρεπε να αναλογιστεί το βάρος της στιγμής και το βάρος της εθνικής προσπάθειας και νομίζω το έκανε. Και εγώ θεωρώ ότι γι΄ αυτό του αξίζουν συγχαρητήρια.

 

Από εδώ και πέρα θεωρώ ότι με ένα τέτοιο καλό δείγμα γραφής, θα πρέπει να βάλει πλάτη και η αξιωματική αντιπολίτευση στο να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε όπως λέγαμε πριν τα μέτρα σταθερότητας και το φορολογικό νομοσχέδιο και να μη γίνει και αυτό ένα σημείο που θα μπορούσε κανείς να ασκεί εύκολη αντιπολίτευση.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και νομίζω ότι πολύ σωστά το επισημαίνετε γιατί η εφαρμογή των μέτρων, εντάξει τώρα είναι τα παλαμάκια, ο ενθουσιασμός εν πάση περιπτώσει αλλά η εφαρμογή των μέτρων, την οποία δεν έχουν βιώσει ακόμη οι Έλληνες στο πετσί τους, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

 

κ. ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Όπως το λέτε. Εμείς τώρα να το πούμε σε λίγο ποδοσφαιρικούς όρους έχουμε βάλει ένα γκολ στην αρχή του αγώνα αλλά μένουν ακόμη πάρα πολλά λεπτά παιχνιδιού. Και είναι παιχνίδι αντοχής.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και το θέμα είναι κατά πόσο πιστεύετε ότι τα συγκεκριμένα μέτρα μπορεί τελικά να τα αντέξει η ελληνική κοινωνία ή ενδέχεται να πάμε σε άλλου είδους καταστάσεις, σε συγκρούσεις, αναταραχή.

 

κ. ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Να σας πω το εξής: Θεωρώ ότι η ελληνική κοινωνία θα μπορέσει να τα αντέξει, και θα το πω σε δύο επίπεδα. Από την πλευρά του φορολογικού νομοσχεδίου υπάρχει πραγματικά μια μεταφορά των βαρών από τους ασθενέστερους προς τους περισσότερο έχοντες και μια πρωτοφανής προσπάθεια να παταχθεί η φοροδιαφυγή και αυτά που δεν δηλώνονται, άρα να υπάρξουν έσοδα από αλλού και έτσι να ελαφρυνθεί το εισόδημα των χαμηλότερων οικονομικών τάξεων.

 

Το δεύτερο όμως που είναι το πιο σημαντικό, είναι αυτό που είπατε, ότι εδώ πρέπει να κοιτάξουμε κυρίως την ανάπτυξη και μάλιστα τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης. Προχτές ήμουν σε μια ημερίδα για το εξωτερικό εμπόριο μαζί με την κα Κατσέλη και ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα από την εφαρμογή του ΕΣΠΑ, που έχουν στόχο κυρίως τη στήριξη της παραγωγής από μικρομεσαία επιχείρηση, το να βοηθήσουμε και είναι και μέρος της δικής μας δουλειάς, του Υπουργείου Εξωτερικών και της προσωπικής μου, αν θέλετε, εμπλοκής σε αυτό, το εξαγωγικό εμπόριο και την εξωστρέφεια της Ελλάδας γιατί υπάρχει δυνατότητα και τα προϊόντα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων να βρεθούν σε πολύ δυναμικές αγορές.

 

Να αναφέρω μόνο τα μεταποιημένα γεωργικά ελαιόλαδα, τυποποιημένα φρούτα κλπ. που είναι μικρομεσαίες αυτές οι επιχειρήσεις, δεν μιλάμε για τεράστιες επιχειρήσεις και άρα το βάρος πρέπει να δοθεί εκεί, γιατί αυτό σημαίνει ότι θα υπάρχει και μια ροή εισοδήματος προς αυτούς τους ανθρώπους που τη χρειάζονται. Γιατί αυτό είναι το κλειδί της ελληνικής οικονομίας και επίσης θα περιορίσουμε την αύξηση ή αν είναι δυνατόν να μην έχουμε και καμία αύξηση στην ανεργία, και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Κουβέλη.

 

κ. ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εγώ σας ευχαριστώ.

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Διαδώστε το:
Ετικέτες:
Κατηγορία: Τύπος & ΜΜΕ

Slider by webdesign