Η απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης του ΥΦΥΠΕΞ κ. Κουβέλη στο ραδιοσταθμό της ΝΕΤ – 105,8 και τη δημοσιογράφο κ. Αναστασία Ζυγού (Τρίτη 10 Αυγούστου 2010)


κα Α. ΖΥΓΟΥ: Να στρέψουμε λίγο το βλέμμα στα όσα συμβαίνουν στη ρωσική πρωτεύουσα, στη Μόσχα, όπου πραγματικά μόνο εύκολες δεν είναι οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων, αφού ο καπνός και ο καύσωνας πνίγουν την ατμόσφαιρα στη ρωσική πρωτεύουσα. Το ποσοστό θνησιμότητας διπλασιάστηκε το τελευταίο διάστημα και σύμφωνα με τον επικεφαλής των Υγειονομικών Υπηρεσιών οι νεκροί φτάνουν τους 700 ημερησίως.
Είναι μαζί μας και τον ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών ο κ. Σπύρος Κουβέλης, καλό σας μεσημέρι κ. Κουβέλη.

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καλό μεσημέρι κα Ζυγού.

κα Α. ΖΥΓΟΥ: Κύριε Κουβέλη, είναι πραγματικά μια πολύ δύσκολη κατάσταση, θα μου επιτρέψετε να επικαλεστώ και την ιδιότητά σας και τις γνώσεις σας πάνω σε περιβαλλοντικά ζητήματα, για να ρωτήσω τι πρέπει να περιμένουν αυτοί οι άνθρωποι; Έχουν να περιμένουν μόνον την αλλαγή των καιρικών συνθηκών;

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κοιτάξτε, από όσο φαίνεται η Ρωσία περνάει μία παρατεταμένη περίοδο πολύ έντονων κλιματικών συνθηκών με τη ζέστη, θυμόμαστε πριν από εβδομάδες ήδη να έχουν αρχίσει τα ρεπορτάζ που μιλούσαν για εξαιρετική ζέστη και λοιπά και από όσο φαίνεται είναι και μία χώρα που δεν μπορούσε να προβλέψει την πιθανότητα να βρεθεί σε μία τόσο μεγάλη καταστροφή από πυρκαγιές σε συνδυασμό με υψηλή θερμοκρασία.
Και άρα νομίζω ότι εφόσον δεν υπάρξει μία σημαντική αλλαγή στις καιρικές συνθήκες στη Ρωσία το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο, μάλιστα έβλεπα στα τελευταία νέα που παρακολουθώ για φωτιές έφτασε στα 18 εκατομμύρια στρέμματα, που είναι τερατώδες το μέγεθος αυτό είναι απίστευτο.
Και νομίζω ότι ναι, κατ΄ ουσίαν μιλάμε για μία πρωτοφανή καταστροφή, που οφείλεται σε μία πρωτοφανή καιρική συνθήκη.

κα Α. ΖΥΓΟΥ: Η οποία όμως κ. Κουβέλη είναι μεμονωμένη ή πια το καμπανάκι γι΄ αυτό που λέμε ανατροπή της περιβαλλοντικής ισορροπίας και αλλαγή του κλίματος είναι εκκωφαντικό;

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Πολύ φοβάμαι ότι είναι όπως το λέτε και πολύ φοβάμαι ότι είναι όπως το λέτε γιατί έχουμε δει και ξέρετε είναι μία σειρά από γεγονότα τα οποία αν τα συνδέσει κανείς μεταξύ τους αρχίζουν πια και φτιάχνουν ένα κορδόνι, έτσι;
Γιατί έχουμε τις μεγάλες πλημμύρες στην Κίνα, στο Πακιστάν, στο Αφγανιστάν, που είναι και αυτές έντονα κλιματικά φαινόμενα, έχουμε μία πολύ μεγάλη περιοχή της Ευρώπης που πλήττεται από πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες κι ακόμα κι αν έρθουμε εδώ σε μας έχουμε ένα καλοκαίρι το οποίο δεν έχει άνεμο, έτσι; Δηλαδή δεν έχει μελτέμια, που κι αυτό περίεργο δεν είναι;

κα Α. ΖΥΓΟΥ: Ναι, περίεργο είναι και έχει και λίγο χαρακτηριστικά έτσι τροπικού κλίματος.

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς.

κα Α. ΖΥΓΟΥ: Βιώσαμε όλοι το προηγούμενο διάστημα μέχρι το μεσημέρι μια έντονη ζέστη, από το μεσημέρι και μετά ακόμα και μια καταιγίδα. Δηλαδή δε νομίζω ότι αυτά -εσείς τα γνωρίζετε πολύ καλύτερα- είναι στοιχεία ενός εύκρατου κλίματος στο οποίο είχε συνηθίσει η Ελλάδα.

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι έτσι κι αλλιώς ασυνήθιστα φαινόμενα πάντως και αυτά όλα μαζί συνθέτουν, χωρίς κανείς να μπορεί να το αποδείξει, γιατί χρειάζεται στοιχεία μίας σειράς ετών για να μπορέσει να μιλήσει για πραγματική αλλαγή, αλλά τουλάχιστον ενισχύουν τις υποψίες ότι κάτι αλλάζει.
Και μάλιστα, αν το συνδυάσει κανείς με το τι σημαίνει αυτή η αλλαγή, γιατί δείτε λιγάκι τι σημαίνει σε ανθρώπινες ζωές και σε οικονομικά στοιχεία. Όταν βλέπουμε ότι αυτή η καταστροφή στη Ρωσία μπορεί να μειώσει κατά 20 και 30 εκατομμύρια τόνους την παραγωγή σιτηρών, αυτό σημαίνει ότι και στη διατροφή υπάρχει αλλαγή και στην οικονομία υπάρχει αλλαγή.
Και άρα είναι ένα πολυσύνθετο ζήτημα το οποίο νομίζω ότι θα πρέπει αυτή τη χρονιά στο Μεξικό που θα μιλήσουμε για την κλιματική αλλαγή να το πάρουμε λίγο πιο σοβαρά από την προηγούμενη.

κα Α. ΖΥΓΟΥ: Κύριε Κουβέλη, νομίζετε ότι πραγματικά έχουν αλλάξει οι νοοτροπίες; Χρησιμοποιώ και μια γνώριμη έκφραση, γιατί η αλλαγή νοοτροπίας είναι αν θέλετε κεντρικό σύνθημα και της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα, αλλά θα μου επιτρέψετε να το συνδέσω ότι η αλλαγή νοοτροπίας χρειάζεται και στον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουμε το περιβάλλον. Μέχρι πριν από μόλις μια δεκαετία ήταν γραφικοί όσοι μιλούσαν για την ανάγκη προάσπισης του περιβάλλοντος.

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κοιτάξτε, νομίζω ότι έχει αυξηθεί αν θέλετε η συνειδητοποίηση. Αλλά το αν έχουμε φτάσει στην αλλαγή νοοτροπίας, φοβάμαι πως όχι. Φοβάμαι ότι έχουμε αρκετό δρόμο να κάνουμε ακόμα και δεν ξέρω πόσο χρόνο έχουμε να κάνουμε αυτό το δρόμο.
Πάλι να μιλήσω με ένα παράδειγμα, δείτε ότι στη φετινή χρονιά η μεγαλύτερη ίσως καταστροφή που έχουμε δει μέχρι σήμερα, σε ιστορικό χρόνο μιλάω, από διαρροή πετρελαίου, είναι αυτή στον κόλπο του Μεξικού.

κα Α. ΖΥΓΟΥ: Ναι, βέβαια.

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Και δεν ήταν και το πρώτο θέμα συνεχώς στις ειδήσεις, παρόλο που μιλάμε για μία καταστροφή που έχει πλήξει περίπου τα τρία πέμπτα του συνόλου της επιφάνειας του κόλπου του Μεξικού που το μέγεθος είναι επίσης τρομακτικό.
Άρα μέσα σε μία χρονιά μιλάμε για είτε ανθρωπογενείς, είτε δευτερογενώς ανθρωπογενείς αν μιλάμε για την κλιματική αλλαγή σημαντικές καταστροφές, που θα έπρεπε να έχουν χτυπήσει όχι το καμπανάκι αλλά μία καμπάνα τεραστίων διαστάσεων, αν μου επιτρέπετε το χωρατό.
Και ξέρετε, δεν ξέρω αν μπορώ να έχω καν την αισιοδοξία ότι στο Μεξικό φέτος που θα γίνει η Παγκόσμια Διάσκεψη για το κλίμα, θα έχουμε κάτι καλύτερο από αυτό που είχαμε πέρυσι στην Κοπεγχάγη, δεν μπορώ να το ξέρω, φοβάμαι ότι δε θα έχουμε και πολλά πράγματα.

κα Α. ΖΥΓΟΥ: Μάλιστα. Τώρα, από την Ελληνική Κυβέρνηση, από το Υπουργείο Εξωτερικών δρομολογείται αποστολή βοήθειας στη Μόσχα; Υπάρχει κάποια πρωτοβουλία που μπορείτε να μας πείτε;

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Θα σας πω, εχτές επικοινώνησα με το γραφείο του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών του κ. Ζέπου και με δική του πρωτοβουλία μάλιστα ξεκίνησε αυτό για να δούμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε να αντιμετωπιστεί αυτή η κρίση στη Ρωσία.
Αυτό που εγώ ζήτησα είναι να γίνει μία πολύ καλή και στενή συνεργασία με τα τρία Υπουργεία που μπορούν να βοηθήσουν να οργανώσουμε κάτι, που αυτό είναι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην αντιμετώπιση των φαινομένων, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας που επίσης μπορεί να βοηθήσει και το Υπουργείο Υγείας, για να δούμε αν μπορούμε να στείλουμε υλικό ή ανθρώπινο δυναμικό.
Και με τους τρεις γίνεται από εχτές το απόγευμα ένας συντονισμός, για να δούμε τι είναι αυτό το υλικό που μπορούμε να έχουμε, ώστε να έχουμε την ετοιμότητα και μάλιστα ο Γενικός Γραμματέας εχτές ενημέρωσε τον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα για την ετοιμότητά μας να παρέχουμε βοήθεια.
Ένα όμως πράγμα που ζητήθηκε είναι να ξέρουμε τι είδους βοήθεια χρειάζεται από τη Ρωσία και επίσης έχουμε επικοινωνήσει και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τον Έλληνα Πρέσβη στη Μόσχα, τον κ. Σπινέλη, ώστε να ξέρουμε από πρώτο χέρι θα έλεγα τι γίνεται και ποιες είναι οι ανάγκες που φαίνονται, αλλά κυρίως να παρακαλέσουμε τη ρωσική πλευρά να μας πει πολύ συγκεκριμένα τι είναι αυτό που χρειάζεται.
Γιατί ξέρετε, η Ρωσία είναι μία χώρα που είναι και πολύ ανεπτυγμένη και έχει πολύ μεγάλες δυνάμεις, δεν είναι πολύ απλό να αποφασίσουμε εμείς ότι θα στείλουμε για παράδειγμα σκηνές ή ιατροφαρμακευτικό υλικό. Εμείς εξετάζουμε όλα τα δεδομένα για να ξέρουμε ποιες δυνατότητες έχουμε.

κα Α. ΖΥΓΟΥ: Ακόμη και μέτρα πυρόσβεσης κ. Κουβέλη; Δηλαδή εφόσον χρειαστεί μπορούμε να συνδράμουμε και με μέτρα πυρόσβεσης; Γιατί εξακολουθούν να μαίνονται πυρκαγιές.

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κοιτάξτε, αυτό είναι μία απόφαση η οποία θέλει πάρα πολλή προσοχή, γιατί αν πούμε ότι στέλνουμε τα δικά μας μέσα πυροπροστασίας τίποτα δεν αποκλείει να τα χρειαστούμε και στην Ελλάδα και αυτό είναι μία απόφαση που νομίζω ότι θα πρέπει να μιλήσω απευθείας και με τους συναδέλφους στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να δούμε αν μπορούμε να την πάρουμε.
Γιατί ξέρετε και οι δικές μας ανάγκες είναι πολύ μεγάλες το καλοκαίρι. Τώρα μπορεί να μην έχουμε ανέμους, αλλά το μελτέμι από τη μια μέρα στην άλλη σηκώνεται, άρα εκτιμούμε όλες αυτές τις δυνατότητες και είναι και σε επαφή συνεχώς το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με τη Ρωσική Πρεσβεία στην Αθήνα, για να μπορούμε να ξέρουμε άμεσα τι ανάγκες μπορούμε να βοηθήσουμε να καλυφθούν.

κα Α. ΖΥΓΟΥ: Μάλιστα. Να σας ευχαριστήσω θερμά για τη συνομιλία και για τις διευκρινίσεις.

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κι εγώ, καλό μεσημέρι.

κα Α. ΖΥΓΟΥ: Καλό σας μεσημέρι και πάλι.

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Διαδώστε το:
Ετικέτες:
Κατηγορία: Τύπος & ΜΜΕ

Slider by webdesign