Συνέντευξη ΥΦΥΠΕΞ κ. Σπ. Κουβέλη στο ρ/σ Αθήνα 9,84

κα Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Να καλημερίσουμε τον Υφυπουργό Εξωτερικών τον κ. Σπύρο Κουβέλη. Καλή σας ημέρα κ. Κουβέλη.

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κυρία Καραγιάννη, κ. Τόλιο καλημέρα.

κ. Α. ΤΟΛΙΟΣ: Καλημέρα σας κ. Κουβέλη.

κα Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Κουβέλη, καταρχάς συμμερίζεστε αυτή την άποψή που διατυπώθηκε χθες από τον κ. Παμπούκη ότι επρόκειτο για ασόβαρους, μη σοβαρούς τέλος πάντων επενδυτές και ότι η κυβέρνηση παρασύρθηκε;

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ:  Γενικώς δεν μου αρέσει να κάνω χαρακτηρισμούς και δεν θα έλεγα αν πρόκειται για σοβαρούς ή μη σοβαρούς επενδυτές. Αυτό που θα πω είναι ότι επρόκειτο για ένα ιδιωτικό έργο, μία ιδιωτική επένδυση στην οποία δυστυχώς η πλευρά αυτή δεν μπόρεσε να καταλήξει στην επιχειρηματική συμφωνία που έπρεπε να έχει κάνει.

κ. Α. ΤΟΛΙΟΣ: Και ενδεχομένως βασίμως να μην κατέληξε σε αυτή την ιστορία κ. Κουβέλη. Αλλά από την άλλη – το παρατηρήσατε κι εσείς βέβαια, αλλά όμως δεν είναι τόσο απλό – παρατηρήσατε ότι αυτή η υπερβολική δημοσιότητα που άγγιζε τα όρια της θριαμβολογίας δεν έκανε καλό σε όλη αυτή την ιστορία. Έκανε όμως πολύ κακό στην κυβέρνηση. Παγιδεύτηκε ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός να υπερασπίζεται ένα έργο το οποίο η αγορά ήξερε ότι δεν πάει πουθενά. Υπάρχει ένα μεγάλο θέμα εδώ; Πολιτικό θέμα θέλω να πω. 

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καταρχάς η κυβέρνηση παρουσίασε τη συμφωνία που υπήρχε σε διακρατικό επίπεδο. Θυμίζω ότι είχαμε υπογράψει ένα μνημόνιο συνεργασίας με το Κατάρ – το είχαμε υπογράψει τον Μάιο του 2010 – που έλεγε ότι και οι δύο πλευρές θα εξετάσουν και θα προωθήσουν αυτή την επένδυση, και αυτό κάναμε. 

κα Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Μισό λεπτό, κ. Κουβέλη.

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Και σ’ αυτό το πλαίσιο.. Επιτρέψτε μου μόνο να τελειώσω αυτή την πρόταση.

κα Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ναι.

κ. Α. ΤΟΛΙΟΣ: Και σ’ αυτό το πλαίσιο δεν υπήρξε καμία απολύτως αντένδειξη από την πλευρά τη διακρατική είτε την ελληνική είτε βέβαια την καταρινή ότι τα πράγματα είναι προβληματικά. Είναι η πρώτη ενημέρωση επισήμως που πήραμε από το Κατάρ.

κα Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Μισό λεπτό. Κύριε Κουβέλη, εδώ γίνεται – απ’ ό,τι καταλαβαίνω και από το ρεπορτάζ – ένας αγώνας δρόμου, από χθες το βράδυ να απεγκλωβιστεί, να διαχωριστεί η ιστορία του μνημονίου που υπεγράφη στη Νέα Υόρκη από το μνημόνιο που υπεγράφη για τον Αστακό.

κ. Α. ΤΟΛΙΟΣ: Από τη συμφωνία.

κα Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Από τη συμφωνία.

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Μα είναι δύο χωριστά πράγματα. Δεν χρειάζεται κάποιος αγώνας για να γίνει. Είναι δύο τελείως χωριστά πράγματα.

κα Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Είναι δύο χωριστά πράγματα, όμως η ερώτηση του κ. Τόλιου προφανώς είχε ως ρίζα της την εμφάνιση του κ. Παπανδρέου την Παρασκευή στη Βουλή όπου ερωτήθηκε συγκεκριμένα για τον Αστακό.

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Βεβαίως. Σας θυμίζω ότι σ’ αυτή την ερώτηση ρωτήθηκε συγκεκριμένα για το αν θέλει η κυβέρνηση ή όχι να γίνει αυτή η επένδυση και η απάντηση ήταν «ναι, θέλει». Γι’ αυτό ακριβώς είχαμε υπογράψει ένα μνημόνιο, γιατί είναι μία επένδυση που θα μπορούσε να έχει πάρα πολύ σημαντικό και ενεργειακό και οικονομικό χαρακτήρα για τη χώρα. Αναφέρθηκε δε απαντώντας και σε μία σειρά από λεγόμενους κινδύνους και περιβαλλοντικά προβλήματα, τα οποία αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχουν.

κ. Α. ΤΟΛΙΟΣ: Πάντως κ. Κουβέλη, επειδή σε μια χειμαζόμενη οικονομία σαν την ελληνική, όπου αν θέλετε άνυδρη κιόλας από επενδύσεις, το θέμα των επενδύσεων παίζει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο.

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εξαιρετικά σημαντικό.

κ. Α. ΤΟΛΙΟΣ: Το γεγονός ότι η κυβέρνηση αν θέλετε έδωσε ένα συμβολισμό στον Αστακό πάνω από τα δεδομένα και ουσιαστικά πέτυχε, κατέρρευσε αυτός ο συμβολισμός, δημιουργεί ένα πολιτικό θέμα για την ίδια την κυβέρνηση. Δηλαδή αν κάποιοι παγίδευσαν τον Πρωθυπουργό να υπερασπίζεται ένα έργο το οποίο τρεις ημέρες μετά κατέρρευσε… 

κα Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ:Και ποιοι;

κ. Α. ΤΟΛΙΟΣ: Να με συγχωρείτε, είναι πολιτικό θέμα αυτό και δεν ξέρω αν υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν.

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κοιτάξτε, καταρχήν δεν θεωρώ ότι κάποιος παγίδευσε τον Πρωθυπουργό.

κ. Α. ΤΟΛΙΟΣ: Δεν τον ενημέρωσε.

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καθήκον όλων μας είναι να γνωρίζουμε, να προστατεύουμε όσο περισσότερο γίνεται το έργο και την εικόνα του Πρωθυπουργού της χώρας. Αλλά από κει και πέρα θεωρώ ότι μέχρι την ημέρα που ελήφθη η επιστολή οι ενδείξεις που είχαμε για το έργο είναι ότι προχωράει. Δεν είχαμε κάποια απάντηση και υπενθυμίζω ότι ακριβώς επειδή θέλαμε να ξέρουμε πώς προχωράμε στα επόμενα βήματα, έστειλα και εκείνη την επιστολή προς τον Υπουργό Ενέργειας.

κα Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Στις 7 Οκτωβρίου.

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ:Ακριβώς.

κα Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Κύριε Κουβέλη, στείλατε αυτή την επιστολή, στην οποία λέγατε ότι η ελληνική πλευρά έχει προχωρήσει σε αδειοδοτήσεις, έχει προχωρήσει σε μία σειρά ενεργειών για να προχωρήσει το έργο, αλλά για να στείλει ένα κυβερνητικό στέλεχος, όπως εσείς, μία τέτοια επιστολή, σημαίνει ότι ήδη έχει κάποιες ανησυχίες.

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καθόλου. Σ’ αυτό δεν θα συμφωνήσω.

κα Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Τη στείλατε δηλαδή για το αυτονόητο;

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Θα σας πω γιατί την έστειλα. Θυμίζω ότι έχοντας υπογράψει το μνημόνιο συνεργασίας, είχαμε αναλάβει οι δύο πλευρές, οι δύο χώρες, οι δύο κυβερνήσεις να προχωρήσουν αυτό το έργο.

Μία τέτοια επιστολή είναι μία φυσική συνέχεια στη συνεννόηση μεταξύ των δύο κρατών, αφού ενημερώναμε την άλλη πλευρά για τα βήματα που έχουμε κάνει. Δεν υπήρχε κάτι περισσότερο. Πραγματικά είναι μία υπόθεση η οποία δεν θα ήθελα να αποτελέσει ένδειξη για το τι γίνεται συνολικά στο επενδυτικό πεδίο, αφού δεν συνδέεται με κάποια άλλη. Από κει και πέρα θεωρώ, και δεν θα το έλεγα αν δεν το πίστευα πραγματικά, ότι από την κυβερνητική πλευρά προσπαθήσαμε και προχωρήσαμε την αδειοδότηση με γρήγορους ρυθμούς όπως πρέπει να γίνεται για να προχωρήσουν επενδύσεις και παίξαμε σωστά, να το πω πολύ απλά, τα ελληνικά “χαρτιά” απέναντι στο Κατάρ.

κ. Α. ΤΟΛΙΟΣ: Όλα αυτά είναι επιχειρήματα τα οποία ακούγονται αν θέλετε και είναι πειστικά κ. Κουβέλη. Εγώ θα επιμείνω σ’ αυτό. Επειδή η επένδυση είναι ατμόσφαιρα, επειδή η οικονομία είναι κλίμα, επειδή οι σχεδιασμοί έχουν σημασία και επειδή και οι συμβολισμοί σε αυτό το επίπεδο έχουν σημασία, αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση μοιάζει να έχει υποστεί μια πολιτική ήττα στον τομέα των επενδύσεων. Υπάρχει ένα ζήτημα πολιτικό πλέον για την κυβέρνηση και ποιοι έχουν εμπλακεί σε αυτή την ιστορία που την οδήγησε εκεί;

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν ξέρω, δεν μπορώ να πω αν υπάρχει πολιτικό ζήτημα και δε νομίζω ότι τίθεται κάτι τέτοιο. Αυτό που έχει σημασία είναι να προχωρήσουμε ακριβώς στην πορεία που έχουμε χαράξει για να δημιουργήσουμε ένα σαφές, καθαρό και αποτελεσματικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων.  Και θα το επαναλάβω ότι και στον Αστακό εμείς ως κυβέρνηση αυτό κάναμε. Το αν η ιδιωτική πλευρά, το consortium δεν μπόρεσε να συμφωνήσει, δεν θα μπορέσω να δεχθώ ότι αυτό είναι ευθύνη της κυβέρνησης, όχι.

κ. Α. ΤΟΛΙΟΣ: Από την άλλη υπάρχει ένα θέμα πλέον, μιας και μιλήσατε για καθαρό πλαίσιο και για στρατηγική. Δημιουργούνται αρκετά ερωτήματα για το πόσο καθαρό πλαίσιο και στρατηγική έχει η κυβέρνηση πλέον στον ενεργειακό τομέα, πού χτυπάει. Εντάξει η πράσινη ανάπτυξη, το άκουσα και από τη Νέα Δημοκρατία, τον κ. Χατζηδάκη να το λέει. Εντάξει η πράσινη ανάπτυξη. Υπάρχει ένα μνημόνιο, έχουμε κάποιες δεσμεύσεις για την ενέργεια. Έχουμε μια στρατηγική καθαρή για να δούμε με ποιους παίκτες παίζουμε και προς ποια κατεύθυνση κ. Κουβέλη;

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Πιστεύω ναι. Βέβαια εδώ είμαι εκτός αντικειμένου, πρέπει να μιλήσω λίγο γενικά..

κ. Α. ΤΟΛΙΟΣ: Σωστό είναι αυτό, ναι. 

κα Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Έχετε όμως τεράστια εμπειρία στα θέματα της ενέργειας και τα οικολογικά.

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ:Σας ευχαριστώ. Θεωρώ, λοιπόν, ότι κατά καιρούς έχουμε ακούσει σημαντικές προτάσεις και δηλώσεις για προγραμματικές κινήσεις από την πλευρά του ΥΠΕΚΑ.

Προχθές μάλιστα υπήρξε μια νομίζω πολύ σημαντική για τη διασύνδεση των νησιών που είχε κάνει η κα Μπιρμπίλη μαζί με τους Προέδρους της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και του ΔΕΣΜΗΕ και νομίζω ότι προχωράει ένα πολύ σημαντικό σχέδιο για την ανάπτυξη και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των μονάδων βάσης.

Άρα δεν θεωρώ ότι εκεί έχουμε ένα έλλειμμα στρατηγικής, αλλά ξέρετε, όλο αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα της ενέργειας και αυτό που για μένα έχει πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι πρέπει πάση θυσία να αξιοποιήσουμε τη στρατηγική θέση της Ελλάδας.

κ. Α. ΤΟΛΙΟΣ: Εντάξει, να την αξιοποιήσουμε, αλλά η εικόνα που παίρνει ο πολίτης κ. Κουβέλη, να με συγχωρείτε, είναι σε αυτόν τον πολύ ευαίσθητο, πάρα πολύ κρίσιμο και στρατηγικό – πώς να το πω τώρα; – θα είναι η ανάσα μας ας πούμε με αυτά που περνάμε. Η εικόνα που εισπράττει ο πολίτης από την κυβέρνηση είναι ότι όπου λαλούν πολλοί κοκόροι γύρω από την ανάπτυξη αργεί να ξημερώσει, και να με συγχωρείτε, λαλούσαν πάρα πολλοί κοκόροι σε αυτή την ιστορία και συνεχίζουν να λαλούν.

κα Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Υπάρχει ένα θέμα που θέτει και η αντιπολίτευση και θα ήθελα να απαντήσετε και σ’ αυτό κ. Κουβέλη. Διαφωνίες Υπουργών και έλλειψη συντονισμού.

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ναι, και μετά όμως θα σας παρακαλέσω να κλείσουμε γιατί έχω μεγάλη πίεση χρόνου, έτσι;

κα Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Ναι. Διαφωνίες μεταξύ Υπουργών και έλλειψη συντονισμού μεταξύ σας.

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ:Εγώ πιστεύω ότι σε μία κυβέρνηση δεν είναι απαραιτήτως κακό να υπάρχει πολυφωνία από τη στιγμή όμως που υπάρχει και η πρόθεση συντονισμού μεταξύ των ανθρώπων που συμμετέχουν. Γιατί, ξέρετε, ένα επενδυτικό και αναπτυξιακό έργο δεν μπορεί ποτέ να είναι αποτέλεσμα της δουλειάς ενός μόνο ανθρώπου. Εμπλέκονται πολλοί, μοιραία εμπλέκονται πολλοί.

Ακόμα και στην περίπτωση του Αστακού φυσικά η κα Μπιρμπίλη έπρεπε να έχει άποψη για τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου και θεωρώ ότι εκεί δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα ή κάποια αδυναμία.

κα Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Πού εντοπίζετε το πρόβλημα κ. Κουβέλη;

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Σας είπα, το πρόβλημα στην περίπτωση του Αστακού δεν προήλθε από τους χειρισμούς της κυβέρνησης. Προήλθε από τη μη συμφωνία των ιδιωτών που είχαν πολύ διαφορετική άποψη για την τιμολόγηση του ίδιου του καυσίμου, του LPG.

κα Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Προηγουμένως χρησιμοποιήσατε μία έκφραση. Πρέπει να υπάρχει – είπατε – πρόθεση συντονισμού. Και σας ρωτάω λοιπόν. Πρόθεση συντονισμού σε αυτό το έργο υπήρξε;

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Νομίζω ναι. Δεν θα έλεγα ότι έχουμε πρόβλημα σ’ αυτό…

κα Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Μου κάνει εντύπωση ότι δεν είστε κατηγορηματικός.

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Γιατί είναι προφανές ότι θα θέλατε να σας πω κάτι άλλο.

κα Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Όχι – όχι, απλώς μου κάνει εντύπωση ότι δεν είστε κατηγορηματικός.

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Θα θέλατε να σας πω κάτι άλλο, αλλά δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, όχι.

κα Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Μάλιστα. Απλώς μου  μένουν κάποια ερωτήματα που αφορούν βεβαίως την επιστολή σας και τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν, διότι απλώς θα σας θυμίσω ότι στις 7 Οκτωβρίου εσείς στείλατε επιστολή. Την επόμενη ημέρα στις 8 υπήρξαν διαρροές από το περιβάλλον του κ. Παμπούκη ότι ήταν ενοχλημένος και στις 10 Οκτωβρίου συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» υπό τον τίτλο και με αφορμή τη δική σας πρωτοβουλία για τον Αστακό «οι επενδύσεις είμαι εγώ». Θα θέλατε να τα σχολιάσετε όλα αυτά;

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αυτό το σχολίασα τις προηγούμενες ημέρες όταν είχε υπάρξει το δημοσίευμα, λέγοντας ότι ο κ. Παμπούκης στη συνέντευξή του είχε πει ότι δεν τον είχα ενημερώσει για την αποστολή της επιστολής. Ήταν απλώς μία δήλωση που δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε να τον έχω ενημερώσει, γιατί θυμίζω ότι ήμουν αυτός που έχει υπογράψει το «Μ.Ο.U.», το σύμφωνο συνεργασίας.

Δεν είχε πει τίποτα, αν διαβάσετε προσεκτικά το κείμενο της συνέντευξης ούτε ότι οι επενδύσεις είμαι εγώ ούτε ότι αδειάζω τον Κουβέλη ούτε τίποτα από όλα αυτά. Και νομίζω ότι μερικές φορές υπάρχει μια τάση να θέλουμε να δούμε τη διαμάχη μεταξύ Υπουργών, αλλά είναι και μερικές περιπτώσεις που απλά δεν υπάρχει.

κ. Α. ΤΟΛΙΟΣ: Να δούμε πού θα μας βγάλει αυτή η ιστορία πάντως.

κα Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Εναλλακτικά σχέδια σε ό,τι αφορά αυτού καθαυτού την επένδυση υπάρχουν;

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ίσως είναι λίγο νωρίς να σας το πω αυτό, αλλά τουλάχιστον προσωπικά θα έβλεπα την αξία στο να δούμε κατά πόσο μπορούμε να προχωρήσουμε σε σχέδια. Μιλώντας για το λιμάνι του Αστακού, πρόκειται για μία υποδομή η οποία έχει πολύ μεγάλη σημασία, είναι σε πολύ καλή γεωγραφική θέση και πρέπει να αξιοποιηθεί, γιατί το χρειάζεται και η περιοχή και μπορεί να το κερδίσει και ο ίδιος ο Αστακός.

κ. Α. ΤΟΛΙΟΣ: Μάλιστα. Κύριε Κουβέλη να σας ευχαριστήσουμε.

κα Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ: Να μην τον πιέσουμε άλλο τον κ. Κουβέλη.

κ. Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καλή σας ημέρα. Γεια σας.

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Διαδώστε το:
Ετικέτες:
Κατηγορία: Τύπος & ΜΜΕ

Slider by webdesign