Απάντηση του Υπουργού προστασίας του Πολίτη κ. Παπουτσή σε ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Α Αθήνας κ. Σπ. Κουβέλης μετά τα γεγονότα στην Αθήνα στις 5 Οκτωβρίου 2011 (7/11/2011)

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΘΕΜΑ: Επίθεση από άνδρα των ΥΑΤ σε φωτορεπόρτερ κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στην Αθήνα στις 5 Οκτωβρίου 2011

Κύριε Υπουργέ,

Όπως έχετε επανειλημμένα αναφέρει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, αποστολή της Ελληνικής Αστυνομίας είναι να διαφυλάσσει την τάξη την ασφάλεια, και την ηρεμία των πολιτών, και είναι σαφές ότι οι εντολές της πολιτικής ηγεσίας είναι να υπάρχει αυτοσυγκράτηση και σεβασμός των δικαιωμάτων των πολιτών.

Αυτή η προσέγγιση, σε μια περίοδο που η κοινωνία είναι ιδιαίτερα φορτισμένη κάτω από την πίεση των δυσβάστακτων δημοσιονομικών περικοπών και των επιπτώσεων τους στην οικονομία κάθε πολίτη και νοικοκυριού, αλλά και σε βασικές ανάγκες και δικαιώματα, όπως αυτό της εργασίας, έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία. Επειδή κάθε απρόκλητη επίθεση σε πολίτη, κάθε άσκηση κατάχρησης εξουσίας από το κράτος εναντίον πολιτών, και κάθε δράση του κράτους που αντί να λειτουργήσει ανακουφιστικά προς τους δοκιμαζόμενους πολίτες τους οδηγεί σε απόγνωση και απελπισία, καθώς νοιώθουν θύματα κοινωνικής αδικίας, είναι όχι μόνο ηθικά και πολιτικά απαράδεκτη, αλλά έχει επίσης τον κίνδυνο να εντείνει κοινωνικές εντάσεις και γενικευμένη απαξίωση του κράτους στα μάτια των πολιτών. Είναι επίσης βέβαιο ότι βλάπτει τη χώρα και εκτός συνόρων καθώς όλοι παρακολουθούν με προσοχή το τι γίνεται στην Ελλάδα, και οι αρνητικές εικόνες κάνουν πολύ γρήγορα το γύρο του κόσμου.

Οι χθεσινές εικόνες όπου άνδρας των ΥΑΤ χτυπάει μια επαγγελματία δημοσιογράφο/φωτορεπόρτερ στη διάρκεια των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας, είναι εκτιμώ μια τέτοια ακριβώς περίπτωση. Μου είναι αδύνατο να υποθέσω ότι η εν λόγω δημοσιογράφος, η οποία είναι γνωστή στο κοινοβούλιο καθώς συχνά καλύπτει και συνεδριάσεις της ολομέλειας και της κοινοβουλευτικής ομάδας, αποτελούσε απειλή για την ασφάλεια του εν λόγω αστυνομικού, ή λειτουργούσε ως ταραχοποιός. Αντιθέτως, η ίδια έκανε τη δουλειά της, και μάλλον με μεγαλύτερο επαγγελματισμό από αυτόν που αποφάσισε να επιδείξει ο εντεταλμένος από την πολιτεία να διαφυλάξει την ασφάλεια όλων μας αστυνομικός.

Στις σημερινές συνθήκες που διέρχεται η χώρα μας, τέτοιες πράξεις αποτελούν ιδιαίτερα επιζήμια προσβολή της σχέσης του κράτους με τον πολίτη, που δυστυχώς υπερισχύουν οποιασδήποτε θετικής εικόνας στην κοινή γνώμη, και κάνουν τεράστια ζημιά, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.

Γνωρίζοντας ότι ο αστυνομικός αυτός συνελήφθη, κάτι για το οποίο θέλω να σας εκφράσω την ικανοποίηση μου, σας ερωτώ:

Ø Αξιολογείται η πράξη αυτή του εν λόγω αστυνομικού, όχι μόνο σαν προφανώς απρόκλητη επίθεση εναντίον πολίτη, αλλά και σαν πράξη δυσφήμισης του κράτους απέναντι στους πολίτες και την κοινή γνώμη, για όσους παρακολουθούν τα τεκταινόμενα στη χώρα μας;

  • Θα ζητήσει το υπ. Προστασίας του Πολίτη την παραδειγματική τιμωρία του αστυνομικού, ώστε να δώσει ένα σαφές μήνυμα ότι εννοεί την εντολή για αυτοσυγκράτηση και σεβασμό των δικαιωμάτων του πολίτη;
  • Με ποιο τρόπο σκοπεύει το υπουργείο να διασφαλίσει ότι η εκπαίδευση και ενημέρωση των ΥΑΤ καθιστά σαφές όχι μόνο ότι είναι αυστηρή εντολή η αυτοσυγκράτηση, αλλά και ότι όποιοι αστυνομικοί, κάνοντας κατάχρηση της εξουσίας που τους έχει δώσει η πολιτεία επιτιθέμενοι απρόκλητα σε πολίτες, θα θεωρείται ότι κάνουν ζημία στη χώρα μας;

Αθήνα, 6 Οκτωβρίου 2011

Ο ερωτών Βουλευτής

Σπύρος Κουβέλης

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Διαδώστε το:
Ετικέτες:
Κατηγορία: Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Slider by webdesign