Ομιλία του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Α’ Αθήνας Σπύρου Κουβέλη στη συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης

Ξεκινώντας θα ήθελα να εκφράσω, ανθρώπινα, τις ευχές μου στο νέο Πρωθυπουργό κ. Παπαδήμο

Κατά τα λοιπά, τα πρόσωπα της κυβέρνησης είναι λίγο πολύ γνωστά. Τις ευχές μου και σε εκείνους.

Άκουσα και διάβασα σφυγμομετρήσεις για 80% αποδοχή του νέου Π/Θ από τους πολίτες. Η δική μου ανάγνωση είναι το 80% είναι προσδοκία, όχι αποδοχή. Οι πολίτες αναζητούν ηρεμία, σταθερότητα, και ακόμα περισσότερο, προοπτική.

Μετά από δυο πολυτάραχες εβδομάδες που η Ελλάδα και οι Έλληνες έζησαν πρωτόγνωρες πολιτικές καταστάσεις, καλούμαστε αύριο να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβέρνηση που έχει πολλά ονόματα, ανάλογα με το που στέκεται κανείς:

 • Προσωρινή
 • Μεταβατική
 • Συνεργασίας
 • Εθνικής σωτηρίας

Επειδή μου αρέσει να λέω τα πράγματα όπως είναι, ένα όνομα δεν έχει η κυβέρνηση: εκλεγμένη

Και τολμώ να το λέω αυτό, όντας ένας από τους ελάχιστους που είχαν υποστηρίξει αμέσως την πολιτική σημασία του δημοψηφίσματος, που θα έδινε τη δυνατότητα στους Έλληνες να πουν που θέλουν να πάμε. Αυτό δεν έγινε, και σήμερα έχουμε την παρούσα κυβέρνηση.

Για τη δική μου ιδεολογία και συνείδηση η κυβέρνηση έχει ένα ακόμη ανησυχητικό χαρακτηριστικό: είναι η πρώτη μεταπολιτευτική κυβέρνηση που περιέχει εκπροσώπους της ακροδεξιάς.

Και τα δυο αυτά, θέλω να  είμαι ξεκάθαρος, δεν μου αρέσουν.

Από την άλλη είμαι υποχρεωμένος να συνυπολογίσω ότι σήμερα η Ελλάδα διέρχεται μια κατάσταση έκτακτης εθνικής ανάγκης. Βρισκόμαστε ουσιαστικά σε εμπόλεμη κατάσταση, απλά με άλλους ορούς από αυτούς που συνήθως σκεφτόμαστε για τον πόλεμο. Και σε αυτές τις συνθήκες είναι απαραίτητη η ηρεμία και η συνεργασία σε εθνικό επίπεδο.

Πρέπει γι’ αυτό πάση θυσία να αποφευχθούν κοινωνικές εκρήξεις, και ελπίζω ότι οι Έλληνες πολίτες θα καταδικάσουν προκαταβολικά την προσπάθεια οπουδήποτε να οδηγήσει ξανά την Ελλάδα στις εικόνες που ζήσαμε τους προηγούμενους μήνες.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι φορτώνεται υπερβολικά ο πολίτης – όχι μόνο με μέτρα και θυσίες, αλλά και με πολιτικές καταστάσεις που δεν χωνεύονται εύκολα. Όσο είναι ανάγκη να δώσουμε προοπτική σήμερα για έξοδο από την κρίση, άλλο τόσο είναι ανάγκη να επαναλάβουμε, με τρόπο ειλικρινή και πειστικό την προσήλωση στους θεσμούς και τη δημοκρατία.

Η νέα πορεία που πρέπει να χαράξει η Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους πολίτες, ούτε και στο όνομα τους – μαζί τους πρέπει να γίνει, να ενημερώνονται σε κάθε βήμα, να κερδίζει η κυβέρνηση κάθε μέρα την εμπιστοσύνη, και όχι μόνο αύριο μέσω των εκπροσώπων.

Να προσθέσω πως χάρηκα που άκουσα στην ομιλία του Πρωθυπουργού χτες την αναφορά του ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι αλήθεια. Το θεωρώ, φυσικά, δέσμευση.

Ο Πρωθυπουργός έχει μια μεγάλη αποστολή: να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας. Αυτό είναι η μόνη απάντηση που μπορεί να δοθεί σε όσους ζητούν εγγυήσεις επί εγγυήσεων προκειμένου να παρέχουν βοήθεια στην Ελλάδα. Γιατί όλοι ξέρουν ότι όσο πιο αξιόπιστος είναι κανείς, τόσο λιγότερες εγγυήσεις χρειάζεται να δίνει.

Όμως ο κ. Παπαδημος μόνος δεν μπορεί και δεν θα μπορούσε. Χρειάζεται όλη την Ελλάδα μαζί του για να το πετύχει αυτό.

Χρειάζεται τα κόμματα – όλα τα κόμματα – να μείνουν ετούτη τουλάχιστον τη φορά μακριά από τακτικισμους.

Χρειάζεται οι πολίτες να μείνουν μακριά από τη στείρα άρνηση, και την ενόχληση από τυχόν ξεβόλεμα.

Αυτός εδώ είναι ο εθνικός μας αγώνας, πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αλλάξαμε εποχή.

Καλώ λοιπόν τον κ.  Παπαδήμο να κάνει ότι είναι απαραίτητο για να βγάλει την Ελλάδα από τις συμπληγάδες της οικονομικής καταστροφής, αλλά τον καλώ επίσης να μην σταματήσει ούτε για μια μέρα να δίνει στους Έλληνες τη δυνατότητα οι ίδιοι να πουν τι θέλουν για την Ελλάδα, που πρέπει να κοιτάζει η πλώρη, όταν θα έχουμε βγει από το μάτι του κυκλώνα.\

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Σήμερα πια, θα πρέπει να αποζητούμε, και να αναμένουμε την εξέλιξη του πολίτικου συστήματος, που βρίσκεται πλέον σε αδιέξοδο.

Αλλά και οι Έλληνες πολίτες πρέπει να ετοιμάζονται από σήμερα. Να μην περιμένουν να φτάσουν οι εκλογές για να τους πουν τα κανάλια και οι δημοσκόποι τι θέλουν, και τι θα έπρεπε να θέλουν.

 

Προσωπικά, θα ήθελα τα κινήματα των πολιτών, αντί να εκφράζουν άρνηση και αγανάκτηση να αρχίσουν από σήμερα να λένε

 • τι  περιμένουν από τα κόμματα και την εκπροσώπηση τους,
 • τι περιμένουν από το σύνταγμα και τον τρόπο εφαρμογής του,
 • τι περιμένουν ώστε να έχουν οι ίδιοι οι πολίτες κυριαρχία στη χώρα τους,
 • τι περιμένουν για να λειτουργούν οι θεσμοί, και
 • τι περιμένουν για να μην υπάρχει το ακαταλόγιστο σε πολιτικούς και «συστήματα» .

 

Να απαιτήσουν από το πολιτικό σύστημα να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες ανάγκες και προτεραιότητες:

 • Ανάπτυξη, ενδογενή και με αξιοποίηση συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας,
 • Αξιοποίηση της θέσης της Ελλάδας, γεωγραφικά και γεωπολιτικά,

Αλλά και κρίσιμα παγκόσμια θέματα που μας επηρεάζουν άμεσα, όπως

 • Μετανάστευση
 • Περιβάλλον και κλιματική αλλαγή
 • Η Ευρώπη και η θέση της Ελλάδας, και πολλά ακόμα

Κι από δω θέλω επίσης να πω στους συμπολίτες μου, να μην περιμένουν κάποιος άλλος να κάνει για σας αυτό που χρειάζονται: σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης οι πρωτοβουλίες των πολιτών, σε δίκτυα κοινωνικής συνεργασίας, μπορούν και χρειάζεται να αναπληρώσουν το κενό που δεν μπορεί να καλύψει το κράτος.

Χρειάζονται δείγματα γραφής μιας ζωντανής κοινωνίας. Η ιδιωτική ευημερία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς την κοινωνική

Αύριο θα δώσω ψήφο εμπιστοσύνης, έχοντας συνείδηση σε ποια κυβέρνηση τη δίνω, και για ποιους λόγους, όπως τους  περιέγραψα πριν.

Δε δίνω όμως λευκή επιταγή

Θα παρακολουθώ, θα κρίνω, θα κάνω προτάσεις. Θα κρίνω το έργο της κυβέρνησης συνολικά, αλλά και των υπουργών ειδικά.

Και θέλω να είναι σαφές ότι σε ότι με αφορά, και μέσα σε αυτές τις συνθήκες, δεν νοιώθω ότι δεσμεύομαι από κοινοβουλευτική ομάδα, κομματική πειθαρχία ή συντροφικότητα, που θα μπορούσε να με κάνει να βάλω το κομματικό συμφέρον πάνω από το εθνικό.

Δε χρωστώ τίποτε λιγότερο, ούτε σε εκείνους που με εξέλεξαν εδώ, αλλά ούτε στα παιδιά και τους προγονούς μου.

Ευχαριστώ

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Διαδώστε το:
Ετικέτες: , ,
Κατηγορία: Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Slider by webdesign