Επιστολή του Σπ. Κουβέλη σε όλα τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου για τις τροπολογίες του ΥΠΕΚΑ για τις ΑΠΕ (20/3/12)

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Όπως μας ενημέρωσε την περασμένη Πέμπτη ο υπουργός ΠΕΚΑ, προτίθεται να καταθέσει στην αυριανή συνεδρίαση (για το Ελληνικό και το πρόγραμμα «Ήλιος») τροπολογία με 13 κύρια σημεία, και πολλές υποπαραγράφους, που επιφέρουν δεκάδες μεταβολές στη νομοθεσία για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα. Ουσιαστικά πρόκειται για σχέδιο νόμου, που βαφτίζεται τροπολογία.

Πρόκειται για μια πρόχειρη λύση, ένα ακόμη μπάλωμα, πραγματικά της τελευταίας στιγμής (η τροπολογία δεν συζητήθηκε καν στην αρμόδια επιτροπή). Παρόλο που όπως το ΥΠΕΚΑ ενημέρωσε πρόκειται για προτάσεις που είχαν τεθεί σε διαβούλευση με τους φορείς των ΑΠΕ, είναι σημαντικό ότι ενώ πολλές από τις προτάσεις του ΥΠΕΚΑ είχαν απορριφθεί από τους φορείς κατά τη διαβούλευση, βρίσκονται μέσα στην τροπολογία.

Σας θυμίζω ακόμα ότι μόλις πριν από 10 μέρες καταθέσαμε στη Βουλή, μαζί με ακόμη 22 συναδέλφους, ολοκληρωμένη πρόταση νόμου (την επισυνάπτω) για την αντιμετώπιση των χρόνιων προβλημάτων του τομέα των ΑΠΕ. Η πρόταση αναφέρεται τόσο στη χρηματοδότηση των ΑΠΕ μέσω του ειδικού λογαριασμού, όσο και στην αδειοδοτική διαδικασία. Θέλουμε με αυτό τον τρόπο να βοηθήσουμε με ουσιαστικό και συντεταγμένο τρόπο να απαλειφθούν οι μακρόχρονες αγκυλώσεις του τομέα, και οι ΑΠΕ να αποτελέσουν κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μας.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι όλοι οι φορείς ΑΠΕ της χώρας υποστήριξαν την πρόταση νόμου, φυσικά αναφέροντας και παρατηρήσεις οι οποίες χωρίς αμφιβολία θα πρέπει να ληφθούν υπόψη στην αξιοποίηση της. Οι δηλώσεις των φορέων επισυνάπτονται.

Για το λόγο αυτό, προσωπική μου άποψη είναι ότι η συγκεκριμένη τροπολογία του ΥΠΕΚΑ δεν θα πρέπει να κατατεθεί, αλλά και αν αυτό γίνει θα πρέπει οι βουλευτές να την απορρίψουν. Όχι για λόγους αντιπολιτευτικούς – δεν τίθεται τέτοιο θέμα εδώ. Αντιθέτως, γιατί πιστεύω ότι πρέπει από κοινού να υποστηρίξουμε την συστηματική, δομημένη και σοβαρή θεσμική οργάνωση της ανάπτυξης των ΑΠΕ στη χώρα μας, μακριά από προχειρότητες.

Η δική μου αντιπρόταση είναι: αντί γι αυτή την τροπολογία να συσταθεί από το ΥΠΕΚΑ μια ομάδα εργασίας, διακομματικά, με συμμετοχή των φορέων ΑΠΕ και των αρμόδιων εθνικών αρχών (ΡΑΕ, ΔΕΣΜΗΕ κλπ) η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα να εξετάσει τις προτάσεις που το ΥΠΕΚΑ προτίθεται να νομοθετήσει μέσα από την παρούσα τροπολογία μαζί με το σύνολο των προτάσεων που καταθέσαμε τη Βουλή με την πρόταση νόμου, και να παράξει ένα σοβαρό νομοθέτημα που αντί για το στίγμα της προχειρότητας και των λύσεων της 12ης ώρας, θα δώσει προς κάθε κατεύθυνση το στίγμα της σοβαρότητας και της σταθερότητας στον τομέα των ΑΠΕ.

Μόνο έτσι η χώρα μας θα γίνει ελκυστική για πραγματικές επενδύσεις στον τομέα αυτό, δίνοντας ευκαιρίες εργασίας, επένδυσης και παραγωγής για την Ελλάδα, αντί να ελπίζει ότι θα αξιοποιήσει το πλεονέκτημα σε ΑΠΕ εκχωρώντας την εκμετάλλευσή τους σε τρίτους.

Ίσως κάποιοι σκέφτονται ότι «το καλύτερο είναι εχθρός του καλού». Στη περίπτωση των ΑΠΕ όμως, όλοι πια ξέρουν ότι «το πρόχειρο είναι ο τρόμος του επενδυτή», και όλα τα άλλα είναι θεωρία.

 

Φιλικά

Σπύρος Κουβέλης

Στα κατωτέρω λινκ θα βρείτε την πρόταση νόμου και τις ανακοινώσεις των φορέων:

http://www.spyroskouvelis.gr/?p=4190

http://www.spyroskouvelis.gr/?p=4196

 

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Διαδώστε το:
Ετικέτες: ,
Κατηγορία: Κοινοβουλευτική Δραστηριότητα

Slider by webdesign