Συνέντευξη Σπ. Κουβέλη στο Ρ/Σ του «ΣΚΑΙ» και στο δημοσιογράφο Βασίλη Κουφόπουλο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ ΣΤΟ  ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ «ΣΚΑΙ» ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΑΣΙΛΗ ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟ

Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Και είναι η ώρα της πόλης, όπου την περασμένη Δευτέρα αν δεν κάνω λάθος ο κ. Σπύρος Κουβέλης, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με ειδικότητα πλέον αναγνωρισμένη στα θέματα του πρασίνου και της οικολογίας, έκανε μια ομιλία για τη Δυτική Αθήνα και πρέπει να εστιάσουμε σε αυτό το κομμάτι της πόλης. Καλησπέρα σας κ. Κουβέλη.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καλησπέρα κ. Κουφόπουλε, τι κάνετε;
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά, εσείς;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καλά κι εγώ.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Επιμένετε σε διαφορετική γραμμή από το κίνημα, πιο πράσινη.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κοιτάξτε, το ΠΑΣΟΚ είναι ένα πράσινο κόμμα κι όσο περισσότερο το πρασινίζει κανείς νομίζω ότι του κάνει καλό.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, υπάρχει μία διαλεκτική περί πρασίνου στο ΠΑΣΟΚ, αλλά ας μην το συνεχίσουμε περισσότερο. Η Δυτική Αθήνα είναι ένα παραγνωρισμένο κομμάτι του λεκανοπεδίου, γιατί κατά τη γνώμη σας;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κοιτάξτε, η Δυτική Αθήνα μέσα σε όλη τη διαδικασία της ανάπτυξης της πρωτεύουσας και της Αθήνας έχει εξυπηρετήσει πολλές φορές το ρόλο του μαλακού υπογαστρίου, έτσι; Δηλαδή πολλές χρήσεις οι οποίες δεν θέλαμε να πάνε πουθενά αλλού, βρήκαν τον τρόπο να φτάσουν στη Δυτική Αθήνα, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Πολεοδομικά είναι μία περιοχή της πόλης που είναι πάρα πολύ κορεσμένη, τα τετραγωνικά πρασίνου που αντιστοιχούν ανά κάτοικο είναι ελάχιστα, είναι στην κατηγορία του στατιστικού σφάλματος πλέον, έχει πολύ μεγάλα προβλήματα και με ρύπανση, έχει προβλήματα και με τη χρήση των όποιων ελεύθερων χώρων και αναφέρομαι κυρίως στο Ποικίλο Όρος και το Αιγάλεω που πρέπει να προστατευθούν πιο αποτελεσματικά, έχει τα κυκλοφοριακά..
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Τα όριά τους που είναι, ξεκινάμε από τις γραμμές του τρένου;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ουσιαστικά ναι.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό είναι ουσιαστικά το κομμάτι;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Περίπου αυτή είναι η περιοχή από την οποία ξεκινάει και φτάνουμε μέχρι Άγιους Ανάργυρους, Πετρούπολη.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Η δική σας πρόταση ποια είναι κ. Κουβέλη;
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κοιτάξτε, η πρόταση είναι ένα από τα βασικά στοιχεία του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ – αυτό που λέμε για την πράσινη ανάπτυξη – γι’ αυτό άλλωστε ήθελα να κάνω και αυτή την παρέμβαση στην περιοχή της Δυτικής Αθήνας.
Η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι κάτι που πρέπει να ξεκινήσει από τις περιοχές που την έχουν λιγότερο ανάγκη, αλλά από τις περιοχές που την έχουν περισσότερο ανάγκη και νομίζω ότι μέσα στο σύνολο του συμπλέγματος της Αθήνας, η περιοχή της Δυτικής Αθήνας είναι αυτή που την έχει πολύ μεγάλη ανάγκη.
Ο στόχος λοιπόν είναι πρώτον να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε και να περιφρουρήσουμε να παραμείνουν οι χώροι πρασίνου, -όσοι υπάρχουν – χώροι ελεύθεροι που μπορούν να αναδειχτούν σε χώρους υψηλού πρασίνου. Είναι να κοιτάξουμε τις ρυθμίσεις μέσα και στο πολεοδομικό σχέδιο της πόλης ώστε να μπορέσει να υπάρξει διατήρηση κάποιων χώρων, γιατί ξέρετε δεν είναι μόνο οι χώροι ελεύθεροι πρασίνου αλλά είναι και πεζοδρόμια, είναι επίσης και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που έχουν πολύ μεγάλη σημασία..
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Προφανώς.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Όπως επίσης και κάποια πράγματα που συνδέονται και με την ποιότητα κατοικίας των ανθρώπων. Τι εννοώ.., ότι το να δοθούν κάποια ιδιαίτερα κίνητρα ας πούμε, ακόμα και χαμηλότοκα δάνεια, ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να θωρακίσουν ενεργειακά τα σπίτια τους, ώστε να έχουν λιγότερη ανάγκη από ψύξη και θέρμανση όταν έχουμε καύσωνα ή πολύ κρύο, σημαίνει ότι έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και εκταμιεύουν και μικρότερα ποσά, αν θέλετε από το μικρότερο εισόδημά τους αναλογικά με άλλους κατοίκους της Αθήνας για ενεργειακά.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε απόλυτο δίκιο, δε θα διαφωνήσουμε.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αυτό που έχουμε πει πολλές φορές δηλαδή ότι δεν αρκεί ένα επίδομα θέρμανσης, αλλά πρέπει να δώσουμε κι ένα επίδομα μόνωσης να το πω με απλά λόγια.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά το ζήτημα είναι μήπως έχετε καθυστερήσει ήδη κ. Κουβέλη και εξηγούμαι ότι υπάρχουν ήδη έργα εν εξελίξει στην περιοχή του Σταθμού Λαρίσης που κόβουν την Αθήνα στα δύο κυριολεκτικά με τη δημιουργία νέων γραμμών, που φαντάζομαι δε συμφωνείτε. Υπάρχει η παρέμβαση στην ευρύτερη περιοχή του Ελαιώνα, όπως γίνεται, με συνοπτικές διαδικασίες και βρίσκεται τώρα στο ΣτΕ, υπάρχει η περίπτωση της Ακαδημίας Πλάτωνος όπου εκεί η Νομαρχία που ελέγχεται από το ΠΑΣΟΚ ήθελε να φτιάξει οκταώροφο κτίριο πάνω στα μάρμαρα.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ναι, κατ΄ αρχήν να σας πω ότι δεν εκφράζω εγώ την άποψη της Νομαρχίας.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι προφανώς.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Όχι, το λέω με πολύ φιλική διάθεση, αλλά υπάρχουν και αρκετά σημεία στα οποία έχω εξηγήσει  τις διαφορετικές απόψεις που έχω και νομίζω ότι θα βρούμε ένα σημείο σύγκλισης με τη Νομαρχία για να προχωρήσουμε και σε αυτό το επίπεδο τη δουλειά της πράσινης ανάπτυξης.
Σε ότι αφορά στον Ελαιώνα, εγώ πιστεύω αυτό που έχουμε πει αρκετές φορές, ότι δηλαδή αναμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας και νομίζω πρέπει να σεβόμαστε τους θεσμούς και δε θέλω να παρέμβω στο ποια θα πρέπει να είναι αυτή η απόφαση, αλλά πιστεύω ότι θα μας δοθεί μία ευκαιρία να δούμε συνολικά το σχέδιο ανάπλασης του Ελαιώνα που είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι γιατί είναι ακριβώς στην καρδιά της Αθήνας και ακριβώς στην αυλόπορτα  της περιοχής της Δυτικής Αθήνας.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως μετ΄ επιτάσεως μόνο εσείς και ο κ. Καρτάλης το θέτει από το ΠΑΣΟΚ, οι άλλες φωνές είναι προς την αντίθετη κατεύθυνση ως τώρα, αν έχουμε καταλάβει σωστά.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Προς την αντίθετη κατεύθυνση δεν είναι, αλλά θα δεχτώ αυτό που λέτε το «μετ΄ επιτάσεως», γιατί ξέρετε κι από τους νέους ανθρώπους συνήθως μπορεί να υπάρξει και μία πορεία προς τα μπρος κι αυτό νομίζω ότι είναι  που προσπαθούμε να κομίσουμε μέσα στο ΠΑΣΟΚ, που από την άλλη πλευρά ακόμα κι αν υπάρχουν φωνές που κινούνται με λιγότερο γρήγορο ρυθμό αν θέλετε, πρέπει να σας πω ότι η δική μου αίσθηση είναι ότι,  οι συνάδελφοι είναι δεκτικοί, δεν υπάρχει  θέμα δύο διαφορετικών απόψεων.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως η πόλη μας έχει σοβαρά προβλήματα στο κέντρο.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Πάρα πολλά.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Χθες ήταν ο Άγιος Παντελεήμονας κι ήταν και σήμερα, στο επίκεντρο όμως για τρίτη μέρα βρίσκεται το οικόπεδο-παρκάκι στα Πατήσια, κι εκεί φαίνεται ότι και το ΠΑΣΟΚ έχει συνηγορήσει δια της δημοτικής του παρατάξεως στην κατασκευή αυτού του υπόγειου χώρου στάθμευσης με τα δέντρα.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Πράγματι και η παράταξη του Κώστα Σκανδαλίδη ψήφισε τη συγκεκριμένη ρύθμιση, τη συγκεκριμένη πρόταση.
Νομίζω ότι ένα σκεπτικό που λέει ότι σε μία περιοχή που είναι κορεσμένη και από την πλευρά της δυσκολίας του παρκαρίσματος και  τι θα γίνει με τα αυτοκίνητα, έχει μία λογική. Απλώς πρέπει κανείς να δει και τη λογική ότι στον βωμό της εξυπηρέτησης αυτής της ανάγκης δε χρειάζεται απαραίτητα να θυσιαστεί η  Ιφιγένεια που είναι το πράσινο.
Δηλαδή το να προσπαθήσουμε να βρούμε και μία ρύθμιση που λέει ότι θα μπορούσαν να διατηρηθούν τα περισσότερα από τα δέντρα ή να είναι εξασφαλισμένο ότι θα γίνει μία καλή αποκατάσταση και σε κάθε περίπτωση να κρατήσουμε τα μεγάλα παλιά δέντρα, θα ήταν καλύτερο. 
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Εδώ υπήρχε πρόβλεψη για καφετέρια κ. Κουβέλη.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Συμφωνώ. Και βέβαια το βασικότερο που ουσιαστικά έκανε να ξεσπάσει αυτή η ένταση – και αυτό πρέπει να το αναφέρω, ήταν και η σπουδή με την οποία ο Δήμαρχος ο κ. Κακλαμάνης έσπευσε να ξεκινήσει από το κόψιμο των δέντρων από τη στιγμή που δεν εξασφαλίζονται κάποιες τυπικές προϋποθέσεις, άδειες από το Δασαρχείο κλπ.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, εδώ είχαμε τα ΜΑΤ να επιχειρούν δίπλα στα σχολεία, γιατί εκεί υπάρχει δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι μεγάλη δυστυχώς αυτή η κουβέντα, ευχαριστούμε πάντως για την παρέμβασή σας και εκτιμούμε ιδιαιτέρως αυτή την πράσινη γραμμή που συνεχίζετε να έχετε.
Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Και μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να σταματήσω, γιατί ο μόνος λόγος που δέχθηκα την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου είναι ότι πιστεύω πως υπάρχει μία δυνατότητα να αλλάξουμε κάποια πράγματα προς την κατεύθυνση που πρέπει να τα αλλάξουμε.
Β. ΚΟΥΦΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα, εν αναμονή λοιπόν. Ο κ. Σπύρος Κουβέλης, Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, από τους οικολόγους του κινήματος μας έδωσε αδρά το τι πρέπει να γίνει στο κομμάτι της Δυτικής Αθήνας, το οποίο δυστυχώς δεν είναι στην ατζέντα των μεγάλων κομμάτων.

ΤΕΤΑΡΤΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ  2009

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Διαδώστε το:
Ετικέτες:
Κατηγορία: Τύπος & ΜΜΕ

Slider by webdesign