Συνέντευξη Σπ. Κουβέλη στον ρ/σ «Αθήνα 9.84» και στους δημοσιογράφους Θ. Δημάδη-Γ.Παπούλια

  "Αθήνα 9.84", Κυριακή 5 Απριλίου 2009


Θ.ΔΗΜΑΔΗΣ: Θα καλησπερίσουμε έναν από τους ανθρώπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του ΠΑΣΟΚ, που εγώ για να κάνω την πολιτική μου παρέμβαση και να πω ότι είναι από τα πρόσωπα τα οποία επέλεξε ο Γιώργος Παπανδρέου και τα οποία του βγήκαν στην πορεία, διότι η άποψη η δική μου είναι ότι όλα τα πρόσωπα τα οποία επέλεξε ο Γιώργος Παπανδρέου, οι προσωπικές επιλογές προσώπων, δεν του βγήκαν όλες. 

Γ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Η ανανέωση πάντα έχει και κάποιο κόστος και είναι και μια διαδικασία η οποία συνεχώς δοκιμάζεται και δεν έχει να κάνει μόνο με τα πρόσωπα αλλά και με την κοινωνία…

Θ. ΔΗΜΑΔΗΣ: Αλλά είναι ανεξάρτητο το κόστος σε σχέση με τα κριτήρια στα οποία επιλέγεις κάποια πρόσωπα. Θεωρώ λοιπόν για να μη μακρηγορούμε, ότι το συγκεκριμένο πρόσωπο επάξια  νομίζω ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος της περιβαλλοντικής πολιτικής την οποία επικαλείται το ΠΑΣΟΚ και την οποία ουσιαστικά θέλει να ταυτιστεί μαζί της  σε  μια ενδεχόμενη κυβερνητική του πορεία. Γι’ αυτό θα καλησπερίσουμε τον κ.Σπύρο Κουβέλη, τον Βουλευτή Επικρατείας και Πολιτικό Εκπρόσωπο Περιβάλλοντος και Χωροταξίας του ΠΑΣΟΚ.

Κύριε Κουβέλη καλησπέρα σας.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καλησπέρα και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια τα οποία πρέπει ν’ αποδείξω ότι αξίζω.

Θ. ΔΗΜΑΔΗΣ: Κοιτάξτε, αυτό είναι προφανές, νομίζω ότι στην πορεία σας μέχρι σήμερα τα τελευταία 2 χρόνια, από τότε που μπήκατε στον στίβο της πολιτικής έχετε δώσει κάποια θετικά δείγματα γραφής. Εμείς ριψοκινδυνεύουμε να πούμε ότι αυτά τα δείγματα γραφής, εκ των προτέρων, θα είναι ακόμα περισσότερα και ακόμα πιο έντονα.
Δε θέλω να μας σχολιάσετε το πολιτικό σκέλος γιατί ξέρουμε ότι θα είστε σε δύσκολη θέση να μας πείτε τα σχετικά αυτά, θέλουμε να μιλήσουμε μαζί για τα θέματα του περιβάλλοντος. Είχαμε πριν τον κ. Γκαρή από την ΔΕΗ ο οποίος μας μίλησε για την χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, διάβασα κι ένα πρόσφατο άρθρο σας στον Economist όσον αφορά στην πράσινη ανάπτυξη, θα ήθελα λίγο να μας σκιαγραφήσετε αυτό το περίγραμμα του τι εννοούμε «πράσινη ανάπτυξη» διότι οι πολίτες, οι ακροατές, όλοι μας ακούμε να λέγονται πολλά σχετικά για το περιβάλλον, για την πράσινη ανάπτυξη, για την οικολογική πλέον στροφή την οποία επιχειρούν τα κόμματα, και τα κόμματα εξουσίας αλλά και τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τι είναι αυτή η πράσινη ανάπτυξη;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Να ξεκινήσουμε από την αρχή. Κατ’ αρχάς  η πράσινη ανάπτυξη εκτός του ότι είναι ένας από τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, έγινε εσχάτως της μόδας, γεγονός που με βρίσκει αντίθετο. Όλοι μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη αυτό τον καιρό.

Θ. ΔΗΜΑΔΗΣ: Ελπίζω να μη μείνουμε στη μόδα βέβαια.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς γι’ αυτό το λέω. Γιατί εμείς προσπαθούμε να κάνουμε κάτι, πέρα και πάνω από μόδα, γιατί υπάρχει μια παγκόσμια τάση  που λέει ότι για να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της οικονομίας- περιβαλλοντικό και κοινωνικό,  πρέπει να μπούμε σε μια διαφορετική μορφή ανάπτυξης. Δεν αρκεί να το λέει κανείς. Χρειάζεται να καταλάβουμε τι σημαίνει να γίνει αυτό.
Και αυτό ακριβώς περιγράψαμε στην παρουσίαση που έκανε  ο Πρόεδρος του  ΠΑΣΟΚ στο Ζάππειο, βάζοντας κάποιους βασικούς πυλώνες. Ένας από αυτούς, είναι ο πυλώνας της ενεργειακής απεξάρτησης από ορυκτά  καύσιμα και η κατεύθυνση  προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Όπως ξέρετε στην Ελλάδα, η διείσδυση και η ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι πάρα πολύ χαμηλή. Το μέρος του περιβάλλοντος είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί έχουμε μεγαλύτερες εκπομπές, έχουμε κάποιες περιοχές στην Ελλάδα, Πτολεμαϊδα κτλ., Μεγαλόπολη που υπάρχει εξόρυξη και χρήση του λιγνίτη και είναι πολύ ρυπασμένες. Αν μπορέσουμε να πάμε προς μια κατεύθυνση όπου βάζουμε μέσα στο ενεργειακό μίγμα 30% και 40% που μπορούν να φτάσουν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ελλάδα, πρωτίστως προστατεύουμε το περιβάλλον, βλέποντας ταυτόχρονα και την αναπτυξιακή κατεύθυνση αυτού του πράγματος.
Σήμερα η Ελλάδα πληρώνει περίπου το 1/4 με 1/5 από το σύνολο του ελλείμματος του εξωτερικού ισοζυγίου πληρωμών, δηλαδή συνάλλαγμα, για ν’ αγοράζουμε πετρέλαιο  ή και άλλες μορφές ενέργειας.

Θ. ΔΗΜΑΔΗΣ: Είμαστε πάρα πολύ εξαρτημένοι από το πετρέλαιο..

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς. Όση σημασία έχει για την εθνική οικονομία να μπορέσουμε να εξοικονομήσουμε αυτούς τους πόρους.

Θ. ΔΗΜΑΔΗΣ: Και πώς μπορεί να γίνει αυτό κ. Κουβέλη;

Γ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Υπάρχει δηλαδή κάποιος συγκεκριμένος σχεδιασμός μας λέτε, απεξάρτησης από το πετρέλαιο, έστω και σταδιακής;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ υπάρχει η κατεύθυνση ν’ αναπτύξουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας φτάνοντας βέβαια προφανώς στους ευρωπαϊκούς στόχους που είναι το 20% μέχρι το 2020, αλλά από κει και πέρα και μέχρι το 2050 σε όλη την Ελλάδα, είναι ουσιαστικά η απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα.
Για να γίνει αυτό δεν έχει έλλειμμα η Ελλάδα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχει έλλειμμα σε πολιτικές που θα επιτρέψουν στους πολίτες να γίνουν μέρος αυτής της λύσης. Γιατί ξέρετε, με την τωρινή πολιτική,  αν θέλει κάποιος να βάλει ένα φωτοβολταϊκό στο σπίτι του πρέπει να πάρει 20 διαφορετικές άδειες,  πράγμα το οποίο πολύ απλά δεν θα  κάνει.

Θ. ΔΗΜΑΔΗΣ: Πόσο μάλλον για έναν επενδυτή ο οποίος θέλει πραγματικά να εναποθέσει το κεφάλαιά του σ’ αυτού του είδους της επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έτσι;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς. Έτσι, ο κάθε επενδυτής θα έχει κάθε λόγο να πάει στην Βουλγαρία και στην Τουρκία.  Δεν έχει λόγο να έρθει εδώ.

Γ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Επειδή όμως οι πολίτες ακούν συνεχώς γι’ αυτό τον σχεδιασμό, αν μπορείτε να μας περιγράψετε κάποια συγκεκριμένα μέτρα άμεσα, τα οποία θα οδηγήσουν σε αυτή την κατεύθυνση που λέτε, θα διευκολύνονται σε επενδύσεις και θα συντονίσουν μια προσπάθεια απεξάρτησης από τις υπάρχουσες βλαβερές προς το περιβάλλον μορφές ενέργειας.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Χρειάζονται απλά βήματα και πολιτικές κινήσεις οι οποίες δεν είναι και πολύ δύσκολες. Το πρώτο είναι να μπορέσει κανείς ν’ απλοποιήσει  την γραφειοκρατία που υπάρχει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πρέπει να πάρει κάποιος 20 άδειες από δέκα περίπου διαφορετικές Υπηρεσίες για να μπορέσει να φτιάξει ένα φωτοβολταϊκό.

Θ. ΔΗΜΑΔΗΣ: Λιγότερη γραφειοκρατία δηλαδή

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς.

Θ. ΔΗΜΑΔΗΣ: Αυτή η γραφειοκρατία θα μας φάει κ. Κουβέλη..

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Το δεύτερο είναι ότι πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα, τέτοια κίνητρα όμως που να μην δημιουργούν μια εικόνα εύκολου πλουτισμού… αλλά να μπορούν να υποστηρίξουν πραγματικά την επένδυση.
Δηλαδή: φορολογική απαλλαγή στα υλικά και στα εργαλεία που χρειάζονται για να γίνει αυτή η δουλειά, κάποιες επιδοτήσεις όπως υπάρχουν και σήμερα αλλά πρέπει να εκλογικευθούν, υπάρχει μια προσπάθεια από το Υπουργείο Ανάπτυξης σήμερα να γίνει αυτό αλλά πρέπει να ενταθεί περισσότερο, να εκλογικευθούν οι επενδύσεις και η υποστήριξη στην τιμή αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος από αυτές τις μονάδες. Τέλος, ένα  σημαντικό σημείο είναι οι θετικές κοινωνίες στα σημεία που γίνεται η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να είναι ένας από τους μεγάλους κερδισμένους.
Δεν είναι δυνατόν ο κερδισμένος να είναι μόνο ο επενδυτής και οι τοπικές κοινωνίες, απλώς να φιλοξενούν μια επένδυση που ωφελεί κάποιον άλλον, γιατί αυτό μας οδηγεί σε φαινόμενα που λέγονται κατά κόρον  σήμερα στην Ελλάδα,  «ναι, θέλουμε τις ανεμογεννήτριες αλλά όχι στη γειτονιά μας».

Θ. ΔΗΜΑΔΗΣ: Αυτό που λέγαμε στο πρώτο μισάωρο της εκπομπής μας, για τη Σέριφο συγκεκριμένα ξέρω πάρα πολύ καλά το τι έχει γίνει και το αντιδράσεις από τους κατοίκους έχει προκαλέσει αυτή η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας …

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δεν είναι μόνο η Σέριφος, είναι πάρα πολλά μέρη. Είναι το Καρπενήσι,  η Λακωνία, είναι στη Μεγαλόπολη το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό, προσπαθεί να φτιάξει η ΔΕΗ ανανεώσιμες, και μάλιστα έχω μιλήσει με τον κ. Περρή σχετικά με αυτό  και ακόμα και εκεί υπάρχουν αντιρρήσεις.. τρομερό λάθος. Είμαστε η πλουσιότερη χώρα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον κόσμο και δεν μπορούμε να τις αναπτύξουμε.

Θ. ΔΗΜΑΔΗΣ: Αυτό είναι το χειρότερο και τα οποία μεγαλύτερο λάθος…

Γ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ: Μετράει και ο τρόπος καμιά φορά που πηγαίνουμε να τις αναπτύξουμε..

Θ. ΔΗΜΑΔΗΣ: Μετράει και το θεσμικό πλαίσιο, μετράει και η διαχείριση την οποία κάνουμε και μετράνε και πάρα πολλά πράγματα που αφορούν τις πολιτικές πρωτοβουλίες οι οποίες λαμβάνονται.
Προτού κλείσουμε κ. Κουβέλη, γιατί μιας πιέζει ο χρόνος, θα θέλαμε πολύ ακόμα να συζητήσουμε πολλά ακόμα θέματα, θα ήθελα λίγο την άποψή σας όσον αφορά σ’ αυτό το πράσινο νησί, τον Αη-Στράτη που αποφάσισαν να εφαρμόσουν ένα πιλοτικό πρόγραμμα διαχείρισης και υλοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτό;

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καλή πρωτοβουλία αρκεί να υλοποιηθεί και να μην μείνει σε επίπεδο εξαγγελίας και μακέτας. Μακάρι να υλοποιηθεί, για να δει ο κόσμος ότι είναι εφικτό και επικερδές για το σύνολο της χώρας αλλά και για τους πολίτες που θα έχουν πλέον απεξαρτηθεί από άλλες ενεργειακές πηγές και θα μπορούν να έχουν φθηνότερο –ουσιαστικά- ηλεκτρικό ρεύμα. Αλλά το σημαντικό είναι να γίνει και να μη μείνουμε στα λόγια.

Θ. ΔΗΜΑΔΗΣ: Διότι άμα δεν μπορεί να γίνει αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, φανταστείτε πόσο ανέφικτη θα είναι η εφαρμογή άλλων πολιτικών σε ευρεία κλίμακα.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς. Η ευθύνη αυτού που το διακηρύσσει είναι τεράστια γιατί αγγίζει ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα για την Ελλάδα.

Θ. ΔΗΜΑΔΗΣ: Κύριε Κουβέλη σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για την παρέμβαση την οποία κάνατε σήμερα στην εκπομπή μας. Θα έχουμε την ευκαιρία σίγουρα να τα ξαναπούμε. Και καλά κουράγια, καλά πολιτικά κουράγια.

Σ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Σας ευχαριστώ, καλό απόγευμα.

 

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Διαδώστε το:
Ετικέτες:
Κατηγορία: Τύπος & ΜΜΕ

Slider by webdesign