Συνέντευξη στο «CITY 99.5» και στους δημοσιογράφους Μανόλη Κοττάκη & Γιάννη Προβή (16/6/2009)

  

                                          http://www.city995.gr/audio/744

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να βάλουμε στην παρέα μας και τον κ. Σπύρο Κουβέλη, που είναι Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και Μέλος της Επιτροπής Προστασίας Περιβάλλοντος, τον οποίον τον βρήκαμε στο Παρίσι. Καλημέρα κ. Κουβέλη.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Καλή σας μέρα. Όχι ακριβώς στο Παρίσι, είμαι πιο νότια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πιο δίπλα, πιο κάτω;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είμαι πιο νότια, για οικογενειακούς λόγους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα. Λοιπόν, φαντάζομαι παρακολουθείτε εδώ τι γίνεται..

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ναι, δυστυχώς από μακριά, γιατί έτυχε τώρα σε αυτό το πολύ σύντομο ταξίδι, γιατί για δύο μέρες είμαι στη Γαλλία, να ξεσπάσει αυτή η πυρκαγιά, το παρακολούθησα όσο μπορούσα από δω σε επαφή με το γραφείο μου και ομολογώ ότι ανησύχησα. Δηλαδή πάλι ένα καλοκαίρι δεν ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς έχετε ζητήσει κ. Κουβέλη ενημέρωση από την κυβέρνηση κι από τα αρμόδια Υπουργεία για το τι γίνεται ή τι δεν γίνεται εν πάση περιπτώσει, γιατί ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι αυτός, να ασκεί έλεγχο, να ζητά λογαριασμό για όλους τους πολίτες για πράξεις ή παραλείψεις των κυβερνήσεων.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Ακριβώς, επειδή ακριβώς αυτός είναι ο ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι όχι απλώς να ασκεί εύκολη κριτική, έχουμε ζητήσει κι έχουμε κάνει και προτάσεις προς την κυβέρνηση για το ποια είναι η οργάνωση, τι συμβαίνει σχετικά με το θέμα της προστασίας των δασών από πυρκαγιές κι είχαμε κάνει και πέρυσι το ίδιο πράγμα.

Και θυμίζω μάλιστα ότι, γιατί δεν έχει και νόημα να το επαναλαμβάνουμε κάθε χρόνο, είχαμε καταθέσει μία σειρά από προτάσεις που είχαν άμεση σχέση και με την πρόληψη των πυρκαγιών, δηλαδή τα μέτρα που πρέπει να υλοποιηθούν ώστε να μην έχουμε φωτιές και με την αντιμετώπιση σε θέματα πυρόσβεσης – από πλευράς πυροσβεστικής αλλά και από πλευράς ειδικευμένων δασοπυροσβεστών – και τέλος σε θέματα αποκατάστασης των ζημιών. Αυτές είναι οι τρεις πτυχές, τις οποίες έχουμε θίξει.

Ενημέρωση δεν έχουμε και η εικόνα που έχουμε είναι ότι δεν πρόκειται να ενημερωθούμε, γιατί από όσο φαίνεται, δυστυχώς, η προετοιμασία είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο, για τη φετινή χρονιά και ίσως είναι χειρότερη από πέρυσι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εικόνα για τις καιρικές συνθήκες έχετε; Γιατί πολλές φορές οι υπηρεσίες μπορούν να προδιαγράψουν το πώς θα είναι από απόψεως φωτιών ένα καλοκαίρι. Θα έχουμε θερμό καλοκαίρι, θα είναι λιγότερο επικίνδυνο;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αυτό δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει, αλλά κοιτάξτε, μόνο αν πάρουμε μία ένδειξη ότι είχαμε μία πολύ απότομη άνοδο της θερμοκρασίας τις τελευταίες μέρες και φυσικά αρχίζουν και οι άνεμοι, που τους ανέμους είναι βέβαιο ότι θα τους έχουμε, γιατί η χώρα μας επειδή έχει τα μελτέμια κάθε χρόνο έχει δυνατούς ανέμους το καλοκαίρι.

Άρα, αν συνδυάσουμε και το γεγονός ότι είχαμε φέτος μία χρονιά, την Άνοιξη που έβρεξε αρκετά κι αυτό είναι καλό, όμως από την άλλη πλευρά ο κίνδυνος από αυτό είναι ότι η βλάστηση και μάλιστα η χαμηλή βλάστηση στα δάση έχει ψηλώσει πάρα πολύ και αυτό αποτελεί ξέρετε ένα αρκετά εύφλεκτο υλικό που αν δεν έχει προετοιμαστεί καλά η διαχείριση των δασών ώστε να αποφύγει τον κίνδυνο να περάσει γρήγορα μία πυρκαγιά, ο κίνδυνος είναι μεγάλος.

Νομίζω αυτό το είδαμε και χτες με τη βλάστηση που έχει πυκνώσει πολύ..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να σας ρωτήσω, έχω την εντύπωση ότι ο κόσμος που ακούει και έχοντας την εμπειρία πολλών χρόνων και πολλών προσπαθειών ώστε να υπάρξουν κάποια συστήματα εγκαίρου προειδοποιήσεως και αντιμετωπίσεως φωτιών και τα λοιπά εδώ στην Ελλάδα και βεβαίως ασφαλώς ακούει λόγους αντιλόγους αντιπαραθέσεις ολιγωρίες, έχετε βρει και εσείς με την εμπειρία σας ως ΠΑΣΟΚ έχετε κυβερνήσει πολλά χρόνια ας πούμε, έχετε βρει κάποιο σύστημα, τι φταίει;

Δεν μπορούμε να βρούμε εδώ στην Ελλάδα ένα σύστημα βρε παιδί μου, που εντάξει, θα μου πεις όλες τις φωτιές δεν μπορείς, κάπου θα την πάθεις, η αντιμετώπιση των δυνάμεων της φύσης δεν είναι πάντα κάτι εύκολο και έχει μεγάλο κόστος, έτσι δεν είναι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε βρει ας πούμε κανένα φάρμακο;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Θα το πω όσο πιο απλά μπορώ. Κατ΄ αρχήν έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτό που λέτε ότι στα μεσογειακά συστήματα, όπως είναι τα δικά μας, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα έχουμε πυρκαγιές. Πυρκαγιές θα υπάρχουν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, βέβαια θα έχουμε.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι φυσικό φαινόμενο στη Μεσόγειο. Απλώς πρέπει να το περιορίσουμε, γιατί στην περίπτωση της χώρας μας έχουμε πάει πολύ πιο πέρα από τα όρια του φυσικού φαινομένου κι αυτό οφείλεται και στο ότι δεν έχουμε ένα σύστημα έγκαιρης ενημέρωσης, το οποίο μπορεί να υπάρχει, δηλαδή υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθούν..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και γιατί δεν το φτιάχνουμε;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αυτό δεν ξέρω, γιατί δεν το φτιάχνουμε, γιατί υπάρχει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα ακούγαμε εκεί πάνω στον Υμηττό στη χαράδρα υπάρχουν πεταμένα σκουπίδια, έπιπλα παλιά. Δηλαδή ρωτάς το Νομάρχη σου λέει "οι Δήμοι", ρωτάς τους Δήμους σου λένε "άλλα όργανα", ξέρω΄ γω κάτι περίεργα σχήματα πατέντες..

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εδώ ακριβώς είναι η μία από τις δύο βασικές ρίζες του κακού. Η πρώτη είναι ότι δεν αρκεί να αντιληφθούμε τη φωτιά την ώρα που ξεσπάει, αλλά να προλάβουμε να μην ξεσπάσει εκεί που μπορεί να αποφευχθεί.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, γιατί άμα φουντώσει πάει.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Δηλαδή όπως είπατε πολύ σωστά το να έχουμε σκουπίδια πεταμένα μέσα σε ρεματιές, γι΄ αυτό ακριβώς η Ευρωπαϊκή Ένωση μιλάει για «απειλή».

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί αυτά δεν τα λύνουμε;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Μα εδώ είναι το ζήτημα, για το θέμα των απορριμμάτων εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουμε πει, ότι παρά τις εξαγγελίες που κάνει το Υπουργείο Εσωτερικών ότι "κλείσανε οι χωματερές", δεν ευσταθεί..

Απόδειξη ότι είχαμε μία φωτιά από χωματερή σε μία περιοχή που είναι πάνω σε βουνό, δεν είναι δίπλα σε μία κατοικημένη περιοχή να πει κανείς ότι είναι οι κάτοικοι που πετάξανε κάτι. Αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα και ξέρετε στον Υμηττό αν κάνετε μία βόλτα θα δείτε ότι τέτοιες μικρές χωματερές, δε μιλάμε για τεράστια έκταση, αλλά αυτή η μικρή χωματερή μαζί με τη βλάστηση είναι πάρα πολύ επικίνδυνες.

Ένα δεύτερο που είναι πολύ σημαντικό είναι το καθεστώς προστασίας αυτών των περιοχών. Για τον Υμηττό ξέρετε ότι υπάρχει μία πρόταση Προεδρικού Διατάγματος από το ΥΠΕΧΩΔΕ που προτείνει να αλλάξει το καθεστώς προστασίας και να γίνει περιαστικό πάρκο. Αυτό τι σημαίνει; Ότι εφόσον αποχαρακτηρίζεται από δάσος, μπορούν να αλλάξουν οι χρήσεις γης. Υπάρχει πιο επικίνδυνο πράγμα για τον Υμηττό από αυτό;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί θα γίνουν χειρότερα όλα, έτσι;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Βέβαια. Κι επειδή ακούω πολλή συζήτηση για το αν πρέπει να γίνει εθνικός δρυμός ή όχι, η δική μου πρόταση αλλά πρόταση του Κινήματος μας είναι ότι χρειάζεται αυστηρή προστασία.

Εθνικός δρυμός δεν είναι απαραίτητα η κατάλληλη λέξη, θυμίζω άλλωστε ότι και για την Πάρνηθα που ήταν εθνικός δρυμός πριν από δύο χρόνια, ο όρος δεν την προστάτεψε από την πυρκαγιά. Χρειάζεται λοιπόν μία αυστηρή προστασία, ώστε να βγουν οι χρήσεις που δεν είναι συμβατές με τον χαρακτήρα του δάσους από μέσα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για τη διάνοιξη και επέκταση της Αττικής προς την παραλία τι λέτε; Αυτό το τεράστιο έργο για το οποίο..

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Αυτό είναι ένα τεράστιο έργο και ένα τεράστιο θέμα. Σε αυτό η τοποθέτησή μου και η τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ ήταν ότι το να βιαστούμε να πούμε ότι ανοίγουμε τους δρόμους, παρόλο που υπάρχει φόρτος κυκλοφοριακός, πρέπει πρώτα να μάθουμε ακριβώς ποιες είναι οι ρυθμίσεις χωροταξικά και πολεοδομικά στην Αττική.

Πρέπει πρώτα να δούμε τι όγκο κυκλοφορίας θέλουμε να εξυπηρετήσουμε και μετά να δούμε που κάνουμε δρόμους. Όχι να κάνουμε τους δρόμους και μετά αναλόγως τι κίνηση θα φέρουν θα αναπτυχθεί και η πόλη ακολουθώντας, γιατί αυτό ακριβώς είναι το λάθος που είχε κάνει η Ελλάδα εδώ και τόσα χρόνια πολεοδομικά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κουβέλη, πριν από λίγο μας είπατε ότι "πολλές φορές οι πυρκαγιές είναι φυσικό φαινόμενο και να τις αντιμετωπίσουμε", σωστά.

Όταν όμως δεν είναι φυσικό φαινόμενο, δηλαδή όταν έχουμε εμπρησμό, εκεί θα πρέπει νομίζω τα κόμματα να γίνετε πιο τολμηρά όχι μόνο σε αυτά τα οποία διακηρύσσετε, αλλά και επί του πρακτέου. Το λέω αυτό, γιατί σε εκείνο το βιβλιαράκι το περίφημο, το εμπεριστατωμένο θα έλεγα για την πράσινη ανάπτυξη, εσείς λέτε ότι "θα φτιάξετε υπηρεσία κατεδάφισης αυθαιρέτων". Να δει ο Έλληνας..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να το δω και να μην το πιστέψω αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Να δει ο Έλληνας να κατεδαφίζεται αυθαίρετο και να σταυροκοπηθεί είτε πιστεύει σε όποιον Θεό πιστεύει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και να ανάψει καμιά λαμπάδα.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Χαίρομαι πρώτον που έχετε κοιτάξει τόσο προσεκτικά το βιβλιαράκι μας..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο Μανώλης διαβάζει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ και για τα σκουπίδια ξέρω ότι συμφωνείτε κατά βάση με την κυβέρνηση.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Είναι γνωστό για το πόσο σοβαρός είστε στη δουλειά σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Διαβάζει πολύ, διαβάζει πολύ, με έχει καταπλήξει αυτό το παιδί. Αλλά έχει διαβάσει και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όλο, όλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Της Νέας Δημοκρατίας δεν έχω διαβάσει γιατί δεν υπάρχει πρόγραμμα.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Πάντως να συμφωνήσω ακριβώς με αυτό που λέτε, αν δεν κάνουμε κάποιες τομές, που αυτά μονίμως τα βάζουμε κάτω από το χαλί στην Ελλάδα, δηλαδή αν δει κανείς τις διαδικασίες που υπάρχουν σήμερα για κατεδάφιση αυθαιρέτων κατ΄ αρχήν βλέπουμε ότι πρακτικά είναι αδύνατον να το κάνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αστεία πράγματα είναι τώρα, τι λέτε;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Όλοι κρατάνε μια ρακέτα και πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλον..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, το μπαλάκι στον άλλον.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Μα γι΄ αυτό ακριβώς λέμε ότι θέλουμε να κάνουμε αυτές τις ενέργειες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μετά, για να κλείσουμε, υπάρχει ένα μπέρδεμα. Εάν προτιμούμε αεροπλάνα επίγεια, εναέρια, εκεί αλλάζουν οι κυβερνήσεις, αλλάζουν τα σχέδια, άλλος δίνει προτεραιότητα εδώ, άλλος εκεί..

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Να σας πω, σήμερα ο στόλος που έχει η Ελλάδα από αεροπλάνα είναι κατ΄ αναλογία μεγέθους χώρας ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο.

Αλλά, το πρόβλημα είναι ότι όσα αεροπλάνα και να είχαμε κι άλλα τόσα, αν δεν εξαλείψουμε τα αίτια και τις προϋποθέσεις να μην παίρνουν φωτιά τα δάση, σκεφτείτε αν έχουμε όπως το 2007 πολλά παράλληλα μέτωπα, δεν τίθεται θέμα αριθμού αεροπλάνων….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκεί εντάξει, δεν μπορείς να έχεις μια αεροπορία ολόκληρη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Κουβέλη για να κλείσουμε, μιας και είναι έντεκα και μισή, μια ερώτηση εκτός αυτών των οποίων συζητάμε αυτή τη στιγμή. Κάπου διάβασα στο διαδίκτυο ότι υπάρχει ενδεχόμενο από το Φθινόπωρο να είστε εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, ισχύει;

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Κι εγώ στο διαδίκτυο το διάβασα, είναι η απάντηση, δεν έχω καμία πρόταση από το ΠΑΣΟΚ και βέβαια αυτό είναι απόφαση του Προέδρου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι προφανώς, εντάξει.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Εγώ έχω θέσει τον εαυτό μου στη διάθεσή του και από κει και πέρα ο ίδιος θα κρίνει που θα με τοποθετήσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πάρα πολύ ωραία, την καλημέρα μας, να είστε καλά.

ΣΠ. ΚΟΥΒΕΛΗΣ: Να είστε καλά, καλημέρα.

Σας άρεσε αυτό που διαβάσατε; Διαδώστε το:
Ετικέτες:
Κατηγορία: Τύπος & ΜΜΕ

Slider by webdesign